Nyheter

Glada nyheter: den akut hotade fjällrävens fortplantning lyckades i Finland för tredje året i rad

Gemensamt meddelande Forststyrelsen och WWF Finland

I Finland har man denna sommar observerat tre lyckade fortplantningar av fjällräv i fjällområdet i Enontekis. Sammanlagt har man hittat åtminstone nio valpar i tre lyor. Detta är tredje sommaren i rad då det föds valpar av den akut hotade fjällräven i Finland. Fjällrävens återkomst till Finlands natur är resultatet av ett långt arbete.

Fjällräven går i terrängen.

År 2022 fortplantade sig fjällräven framgångsrikt för första gången på över 25 år i Finland, och ifjol var fortplantningarna rekordmånga, fem stycken. Utöver fortplantningarna har man i år gjort fjällrävsobservationer i olika fjällområden i Enontekis och Utsjoki.

– Med säkerhet vet man att åtminstone ett av fjällrävens fortplantningsförsök misslyckades i somras, när rävarna tog över lyan där fjällräven födde sina valpar ifjol. Rävar som spridit sig till fjällområdet är fjällrävens värsta konkurrent, då de till exempel tar över boplatser som är lämpliga för fjällräven, berättar specialsakkunnig Jukka Ikonen vid Forststyrelsens Naturtjänster. Forststyrelsens Naturtjänster ansvarar för skyddet av fjällräven i Finland.

– Antalet fjällrävsvalpar som föddes i år var mindre än ifjol, eftersom det fanns ont om fjällrävens naturliga huvudföda, sorkar och lämlar. Tillsammans med Forststyrelsens Naturtjänster har vi serverat fjällrävarna tilläggsföda i flera års tid. Fjällrävens utfodringsautomater har en särskilt stor betydelse under dåliga sorkår, säger programdirektör Petteri Tolvanen vid WWF.

Skyddsarbetet för fjällräven är i praktiken:

  • Tilläggsutfodring av fjällrävar. Forststyrelsen och WWF upprätthåller utfodringsautomater i fjällrävens viktigaste förekomstområden. Med hjälp av dessa stöder man framför allt valparnas överlevnad under den första vintern och hjälper vuxna fjällrävar att hålla sig kvar på de bästa reviren även under svaga sorkår. Automaterna är byggda så att räven inte kan utnyttja deras utbud.
  • Rävjakt i de nordliga fjällområdena.
  • I Norge har skyddsprojektet för fjällräven släppt ut naturfjällrävars ungar som fötts i fångenskap i naturen. Under de senaste åren har fjällrävarna även släppts ut nära den finska gränsen. En del av dessa frisläppta fjällrävar bor nu också i lyor på den finska sidan.
  • Årliga inspektioner av fjällrävens boplatser. Forststyrelsens Naturtjänster, WWF och frivilliga inventerar årligen fjällrävens tidigare boplatser för att eventuella fortplantningar ska upptäckas. Man känner till hundratals av fjällrävens gamla boplatser i fjällområdena i Finland.
  • WWF upprätthåller med stöd av miljöministeriet en fjällrävsarbetsgrupp som samlar de centrala aktörerna i skyddet av fjällräven.

I Sverige och Norge finns det fler fjällrävsvalpar än i Finland

Skyddsarbetet utförs i nära samarbete med Sverige och Norge. Fjällräven känner inte till landsgränserna, gränsöverskridande samarbete är ett livsvillkor för stammens återhämtning. I Sverige har fjällräven enligt nuvarande uppgifter minst 39 fortplantningar, uppgifterna bekräftas senare. Den bästa situationen för fjällräven är i fjällområdet kring Arjeplogsfjället i södra Norrbotten, där det är ett bra sorkår. I närheten av Lapska armen i Sverige har fjällrävarna i sommar fortplantat sig på fyra ställen.

Enligt preliminära uppgifter har fjällräven i Norge fortplantat sig på 58 ställen och valparnas antal uppgår till omkring 232. Bäst är situationen i de sydligare fjällområdena, där det varit ett bättre sorkår än i norr. 

Den nordiska fjällrävsstammen var som minst i början av 2000-talet, då uppskattningen av stammens storlek endast var 40–60 vuxna individer. För närvarande uppskattas den gemensamma fjällrävsstammen i Norge, Sverige och Finland uppgå till cirka 550 vuxna fjällrävar. I Finland rör sig årligen uppskattningsvis 10–20 fjällrävar, och antalet observationer har ökat under de senaste åren.

Felles fjellrev – Together for the arctic fox EU:s Interreg Aurora-projektfinansiering tryggar skyddet av fjällräven 2024–2026

  • Med hjälp av EU:s Interreg Aurora-finansiering kan myndigheterna, universiteten och naturskyddsorganisationerna i Finland, Sverige och Norge fortsätta och utveckla det långvariga samnordiska skyddsarbetet för fjällräven. Från Finland deltar Forststyrelsens Naturtjänster och WWF Finland som projektpartner.
  • Finansieringen säkerställer arbetet för att skydda den akut hotade fjällräven i Finland, Sverige och Norge fram till slutet av 2026.
  • Med hjälp av den erhållna finansieringen fortsätter och utvecklar man de framgångsrika nordiska skyddsåtgärderna: bl.a. tilläggsutfodring av fjällrävar, dvs. utfodringsautomater i fjällrävens kärnområden, jakt på rävar i fjällområdena och frisläppning i naturen av fjällrävar som vuxit upp i fångenskap. Utan aktivt skydd hotar fjällräven att försvinna från det fennoskandiska området.
  • Med hjälp av projektfinansieringen fortsätter och utvecklar Forststyrelsen bl.a. tilläggsutfodringen av fjällräven, jagar rävar i fjällområdena i samarbete med lokala frivilliga jägare och renskötare, följer upp fjällrävsbeståndet och samlar in DNA- och hälsorelaterade prov från fjällräven. I projektet ordnar WWF en informationskampanj om vikten av avfallshantering för fiskare och vandrare. Fiskrens och matrester som lämnats kvar i terrängen gör det lättare för fjällrävens värsta konkurrent räven att klara sig på kalfjället.

Tidigare om ämnet

Mer information

Logo.

Logo.