Sibbo storskogs historia
Byabäcken och Hindsby
Hindsby - Sibbos största by på 1300-talet
Hindsby är belägen i södra delen av Byabäcksdalen, i förgreningen mellan Byabäcken och Sibbo å. Den är en av de äldsta byarna i Sibbo. De tidigaste invånarna i Hindsby var troligen ursprungligen från Tavastland men den svenskspråkiga befolkningen anlände troligen redan på 1200-talet. Sibbo ås trädlösa dal lämpar sig också bättre för det svenska åkerbruket än för det tavastländska svedjebruket.
Hindsby var den största byn i Sibbo på 1300-talet. Dess tretton hus var byggda i en tät rad på en sluttning. Huvudbyggnaderna låg invid varandra norr om byastråket och ladugårdarna söder om vägen. Eftersom bosättningen var koncentrerad till Hindsby fanns det, förutom de gemensamma skogs- och hagmarkerna, endast några få hus i Byabäckens dalgång.
I medlet av 1500-talet grundades Hovgård, som även är känd under namnet Hofgård, i Hindsby. I slutet av 1700-talet fanns det fyra torp på gårdens marker och under årens lopp anslöts flera gårdar i Hindsby till herrgården. Också en del av Byabäckens dalgång hörde till Hovgård.
Lantbruk idkas fortfarande
Hindsbys skog och markerna i Byabäckens dalgång övergick år 1996 till Forststyrelsens förvaltning. Innan det tillhörde de föreningen Svenska småbruk- och egnahem, Helsingfors stad och försvarsministeriet.
Åkrarna i Byabäckens dalgång har odlats fram till dessa dagar. De åkrar som förvaltas av Forststyrelsen är utarrenderade så att jordbruket kan fortsätta i området. En del av ängarna, hagmarkerna och skogsbetena används som traditionella betesmarker.
Sibbo storskogs nationalpark
- Inrättad 2011
- Areal 24 km²
Sibbo storskogs nationalparks symbol är berguven