Instruktioner och regler för Meiko
I området är det tillåtet
- Att röra sig till fots, skida, ro och paddla.
- Att tillfälligt övernatta/slå läger för högst två nätter och att göra upp eld på anvisade platser.
- Att plocka bär och matsvamp.
- Det är tillåtet att meta och pilka i vattnen i området. I vattenområden som förvaltas av Forststyrelsen är det också möjligt att utöva handredskapsfiske genom att betala statens fiskevårdsavgift (verkkokauppa.eraluvat.fi). Fiskevårdsavgiften gäller personer i åldern 18–69 år och den ger rätt att använda ett spö och ett bete. I de vatten som ingår i Natura-området men som inte hör till skyddsområdena kan delägarlagen besluta om fiskearrangemangen. I övriga fall behövs dessutom tillstånd för fiske av ägaren för vattenområdet i fråga. Fiskare ska kontrollera fiskebegränsningarna (kalastusrajoitus.fi).
- Terrängcykling är tillåten endast på befintliga vägar och stigar som syns bra i terrängen. Ta hänsyn till andra vandrare bland annat genom att ringa på klockan, sakta ner farten och väja. På andra ställen än på stigar och vägar är det förbjudet att cykla.
Begränsat
- Det är tillåtet att göra upp eld och slå läger endast på platser som är avsedda för detta ändamål.
- Den som gör upp eld är skyldig att innan elden tänds kontrollera en eventuell rådande varning för terrängbrand på Meteorologiska institutets sida Varningar: (ilmatieteenlaitos.fi).
- Det är förbjudet att simma i närheten av vattentäktsröret i Meikosjön, men det är tillåtet på andra ställen i området.
- För annan verksamhet än sådan som ingår i allemansrätten behövs i regel tillstånd av Forststyrelsen eller Kyrkslätts kommun. Det kan vara till lov för till exempel forskning och evenemang. Mer information om nödvändiga tillstånd: forsknings- och rörelsetillstånd (metsa.fi) och tillstånd och anmälan om evenemang (metsa.fi).
Förbjudet
- Då det råder varning för terrängbrand är det absolut förbjudet att göra upp eld.
- Att ta marksubstans eller skada mark- eller berggrunden.
- Att döda, fånga eller ofreda vilda ryggradsdjur och att förstöra deras bon samt att fånga eller samla ryggradslösa djur.
- Att ta eller skada träd, buskar och andra växter eller delar av dem
- Att hålla sällskapsdjur lösa.
- Att låta sällskapsdjur simma eller att tvätta dem i Meikosjön.
- Att skräpa ner i naturen, störa andra människor, skada konstruktioner, fornminnen eller ruiner.
- Andra aktiviteter som kan ändra på områdets naturtillstånd eller negativt påverka bevarandet av områdets flora och fauna
Förbered dig inför utflykten
Det är viktigt att man bekantar sig med resmålet på förhand och förbereder sig noga för att kunna få den bästa naturupplevelsen.
Säkerhet
- Ladda ner 112-appen i din mobil. Med hjälp av den kan du snabbt och enkelt göra en nödanmälan. Mera information från Nödcentralsverkets sida: 112.fi/112suomi.
- Om du råkar ut för en nödsituation under din utfärd, t.ex. går vilse, skadar dig eller upptäcker en skogsbrand, gör en nödanmälan till nummer 112. Information ifall av en nödsituation från Friluftslivets ABC.
- Det lönar sig också att ta en första hjälpen-förpackning med sig.
- Information om paddlingsutrustning och säker paddling ( melontasuojeluliitto, sidan på finska) samt på sidan Melontaopas (melonta.wasalab.com).
Mobiltelefonens hörbarhet
- Även om det mobila telefonnätet i Finland är täckande, kan det finnas områden med radioskugga. Kontrollera mobilnätets hörbarhet hos din telefonoperatör innan du beger dig på tur. På vissa ställen förekommer det störningar och ibland kan kontakt inte fås överhuvudtaget. I sådana situationer kan det hjälpa att t.ex. söka sig till någon öppen plats som befinner sig högre än den omgivande terrängen, och/eller ta ut SIM-kortet från telefonen medan du ringer nödsamtalet. Man bör också ta i beaktande att olika mobiltelefoner har olika god hörbarhet.
Läs mer
- TeliaSonera gsm-täckning (sonera.fi, på finska)
- Elisas gsm-täckning (elisa.fi, på finska)
- DNA Finland gsm-täckning (dna.fi, på finska)
Utrustning
- När du rör dig i naturen är det bra att vara uppmärksam på förekomsten av fästingar. Det bästa sättet att förebygga fästingburna sjukdomar är att förhindra att fästingar kommer in på huden och att bära långbyxor och långärmade kläder. Efter utfärden och utomhusvistelsen lönar det sig att göra en fästingkontroll på hela gänget, även på husdjuren. Läs mera hur man skyddar sig mot fästingar.
Nödnummer 112
Om du råkar ut för en nödsituation under resan, t.ex. om du går vilse, skadas eller upptäcker en terrängbrand, ring 112. Läs mer om nödsituationer.
Ladda ner appen 112 Finland (112.fi) till din telefon. När du ringer ett nödsamtal via 112 Finland-applikationen får larmcentralen automatiskt information om var du befinner dig.
Etikett i friluftslivet
1. Respektera naturen.
2. Håll dig till markerade leder.
3. Slå läger endast på anvisade platser.
4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.
5. Skräpa inte ner.