Njut av skärgårdslandskapet och skärgårdskulturen, som har beskrivits som världens vackraste, seglande, paddlande eller genom att delta i frivilligverksamhet. Resandets betydelse framhävs i skärgården, där avstånden från den ena kanten av skärgården till den andra är långa. Till Skärgårdshavet kommer du såväl med egen båt som med taxibåt och med förbindelsebåtar som trafikerar året runt.

Segling

Bege dig på en eller flera dagars seglats ut i det förstummande vackra Skärgårdshavet. Det finns holmar i nationalparken med utflyktshamnar, tältmöjligheter, naturstigar och lägereldsplatser. Skärgårdshavet korsas av farleder som är utmärkta på sjökorten, men man behöver kunna navigera när man rör sig i skärgården. Ifall du inte har egen båt erbjuder våra samarbetsföretagare guidade båtturer och möjligheter att hyra båt med eller utan skeppare.

Båtar vid bryggan. I förgrunden trädlöst skärgårdslandskap och tre små stugor av trä.

Paddling

En kajak är ett nästan ljudlöst fortskaffningsmedel, med vilken man upplever sig vara ett med vågorna och den omgivande naturen. För paddlare erbjuder skärgårdens labyrinter och öppna fjärdar otaliga möjligheter att välja rutt allt efter förändringar i vädret och egen erfarenhet. Det finns inte färdiga paddlingsrutter och paddling på havet kräver förmåga och kunskap. Trots det passar paddling för så gott som alla. Samarbetsföretagarna i nationalparken hyr ut utrustning och ordnar paddlingskurser och -turer för nybörjare. På största delen av holmarna med nationalparksservice är det också lätt att ta i land med kajak.

En paddlare skjuter kanoten i vattnet. I kanoten sitter en annan paddlare. I bakgrunden en stenig och bergig strand.

Frivilligverksamhet

Frivilligverksamhet är ett fint sätt att njuta av naturen i Skärgårdshavet, ge naturen en värdefull gåva och samtidigt lära känna trevliga människor. Forststyrelsen ordnar årligen talkoläger med olika organisationer, där man gör mångsidigt naturvårdsarbete och sköter kulturlandskap. Kolla aktuella evenemang på aktuellt-sidorna.

Övriga aktiviteter

  • Geocaching: I Skärgårdshavet kan du hitta geocacher på överraskande platser. Kom ihåg att ta hänsyn till fåglarnas häckning när du letar efter skatterna. Läs mer
  • Skidåkning: Upplev stillheten i den vintriga nationalparken skidande på havsisen, men alltid på eget ansvar.  Meteorologiska institutets webbsida (sv.ilmatieteenlaitos.fi) visar det aktuella isläget i Skärgårdshavet. Då man rör sig på isen bör man alltid ge akt på säkerheten och använda erforderlig utrustning. Läs mera om att röra sig  på isen.
  • Fiske:
  • Fågelskådning: I ytterskärgården kan man följa fåglarnas flytt. I synnerhet Jurmo och Utö är kända bland fågelintresserade, men man får också mycket ut av fågelexkursioner på andra holmar. Havet hålls länge öppet i den yttre skärgården, och det finns mycket att se också på vintern. I Skärgårdshavet kan du få se nationalparkens symbol, den majestätiska havsörnen. På Örö finns också utmärkta förhållanden för fågelskådning året runt.
  • Naturstugor: Utställningen i naturstugan på ön Berghamn berättar om fisketraditionen i skärgården. I naturstugan på Jurmo kan du bekanta dig med öns natur och färgstarka historia.
  • Sevärdheter och vyer: Från klipporna på Berghamn öppnar sig en av de mest fotograferade och avbildade vyerna, där det växlande skärgårdslandskapet bra framträder: bergtalldungar, kulturlandskap, karga skär med släta klippor, en labyrintisk skärgård och stora fjärdar. På Jungfruskär kan du vandra och njuta av lövängarnas blomsterprakt. På Örö kustfort kan man beundra gamla befästningskonstruktioner, vackra havslandskap och unik natur, bland annat öppna sand- och grusstränder och strandängar och solexponerade torrängar.
  • Lär dig om naturen: Det finns natur- och lägerskolepaket för skolor där man forskar, rör sig i naturen och övar praktiska färdigheter.  Läs mer om samarbetsföretagarnas tjänster
  • Fotvandring: Naturstigarna i parken (0,3–5 km) bjuder på fina landskap och ger information om öarnas och holmarnas historia och natur. På Örö kustfort finns två ungefär fem kilometer långa natur- och kulturstigar samt gamla kullerstensvägar.
  • Cykling: Det är möjligt att göra en dagstur på cykel från Kasnäs till Sandvik på Högsåra eller med förbindelsebåt exempelvis från Nagu till Berghamn. Du kan hyra cyklar av våra samarbetsföretagare. På Örö kustfort kan man även hyra en cykel för en dag. Enligt allemansrätten är terrängcykling tillåten med undantag för eventuella områden med tillträdesförbud. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna. Nationalparkens marina skärgårdsnatur anpassar sig dåligt för cykling och terrängcykling.
  • Långfärdsskridskoåkning: På långfärder på skridsko får man uppleva fartens tjusning. Det är ett ypperligt sätt att njuta av stillheten i den bländande vinternaturen. Meteorologiska institutets webbsida (sv.ilmatieteenlaitos.fi) visar det aktuella isläget i Skärgårdshavet. Då man rör sig på isen bör man alltid ge akt på säkerheten och använda erforderlig utrustning. Läs mer om säker långfärdsskridskoåkning. Våra samarbetsföretagare erbjuder kurser i långfärdsskridskoåkning för nybörjare.
  • Dykning och snorkling: I strandvattnen vid Stora Hästö kan du dykande och snorklande bekanta dig med två naturstigar under vatten. Stigarna för dig till undervattensnaturens hemligheter. I strandvattnen vid Dalskär kan du snorkla bland undervattenskonstverk. Det finns områden med begränsningar i nationalparken, där dykning med utrustning är tillåten endast med Forststyrelsens tillstånd. Läs mer om dykning och snorkling.
  • Bad, simning: Det finns inte officiella badstränder i nationalparken, men man kan ta sig ett svalkande dopp från en strandklippa eller vada i vid någon av sandstränderna. Det finns fina sandstränder bland annat i Sandvik på Högsåra, på Sandö, på Kråkskär och på Fårö.