Högland
Kommunikationer och kartor
Ön finns i nordöstra delen av Skärgårdshavets nationalpark, i Kimitoöns kommun.
- Koordinater Euref-Fin (~ WGS84) lat: 60° 06.2956' lon: 22° 18.7865' ETRS-TM35FIN: N: 6672340 E: 239551
- Kartserie: B, D
- Sjökort: 649, 703, 25
Service
Utflyktshamn
Det finns en brygga för båtförare i en vik på nordvästra sidan av ön. Hemvikens utflyktshamn är skyddad vid sydliga och ostliga vindar. Då man närmar sig hamnen från norr bör man akta grynnan nordost om viken. Det lönar sig därför att närma sig viken tillräckligt långt från väst. I ändan av bryggan är det cirka 1,5 meter djupt. Ett annat alternativ är att avvika från farleden tidigare och närma sig ön från söder. Farledens trafik stör inte hamnen, men om det blåser från Pargas ports håll kan en starkare vind välla in. På sandstranden är det lätt att ta i land med kajak.
- Hamnnummer: 629
- Djup: 1,5 - 2,0
- Förtöjning: ankare
- Öppen: nord, nordväst
Övriga service
- Infotavla
- Eldplats
- Tältningsområde
- Naturstig
- Torrtoalett
- Utsiktstorn
- Bord och bänkar
Natur och sevärdheter
Högland är en av de högsta platserna i Skärgårdshavet. Dess silhuett, som höjer sig 41 meter över havsytan, är välkänd för båtfarare, som rör sig på Gullkrona fjärd. På öns naturstig kan man bekanta sig närmare med torparnas liv och öns natur.
På ön finns ruiner från två byggnader. Den ena uppskattas vara en gammal fiskebod. I närheten av den finns också en stenugn från 1700-talet. På Högland finns det två naturstigar. Vid stigarna finns infotavlor, som berättar om torparnas historia och öns natur. Den kortare stigen, cirka 200 meter, går runt torpet och den längre, cirka 1100 meter långa stigen tar besökaren upp till utsiktstornet på berget, där vyn är enastående. Det nuvarande utsiktstornet är byggt år 1993. Ett tidigare triangelmätningstorn spelade en viktig roll under andra världskriget och användes senare som mätningstorn vid tillverkning av kartor.
Nödnummer 112
Om du råkar ut för en nödsituation under resan, t.ex. om du går vilse, skadas eller upptäcker en terrängbrand, ring 112. Läs mer om nödsituationer.
Ladda ner appen 112 Finland (112.fi) till din telefon. När du ringer ett nödsamtal via 112 Finland-applikationen får larmcentralen automatiskt information om var du befinner dig.
Etikett i friluftslivet
1. Respektera naturen.
2. Håll dig till markerade leder.
3. Slå läger endast på anvisade platser.
4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.
5. Skräpa inte ner.