Kalmosärkkä
Vid Kalmosärkkä boplats hittar du spår av fornhistorien i en sandbank. Här bodde man redan 6 000 år före vår tideräknings början, under den tidiga stenåldern. Många fötter har lämnat sina spår i den fina sanden. Platsens namn på finska (kalmo = lik och särkkä = sandbank) ger en fingervisning om dess användning: under historisk tid var Kalmosärkkä en plats där man förvarade de döda i väntan på transport till kyrkogården.
Förhistorisk boplats på en fin sandbank
Läge: Uleåborgsregionen och Kajanaland, Suomussalmi
Besök: Fritt tillträde till Kalmosärkkä. Området underhålls inte på vintern. Stigen till Kalmosärkkä går över den vackra myren Kokkosuo i Juntusranta by. Information för den som besöker Kalmosärkkä
Anvisningar och regler: Kalmosärkkä är en fast fornlämning. Enligt lagen om fornminnen är det förbjudet att gräva ut, överhölja och skada fasta fornlämningar. Dessutom är det förbjudet att elda någon annanstans än underhållna eldstäder.
Värt att se och göra: En fascinerande förhistorisk boplats, där man har gjort tusentals fornfynd. Vackert landskap och fina sanddyner. Mer om Kalmosärkkäs historia
Service: Markerad led (1,3 km) från parkeringen. Informationstavlor om området. Två eldplatser med ved och torrtoalet. Det finns ingen speciell tillgänglig service.
Karta över Kalmosärkkä (retkikartta.fi, öppnas i ett nytt fönster).
Passar för: Utmärkt mål för dagsutflykter för hela familjen. Det finns inga tillgängliga tjänster i Kalmosärkkä.
Objektets sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.
Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/kalmosarkka
Kundtjänst
Hossa naturum
Tfn +358 (0)206 39 6041 0,00, snt/min + lokalnätsavgiften (lna) och mobiltelefonavgiften (mta)
+358 (0)40 751 7221
hossa(at)metsa.fi
Samtalspriserna till nummer som börjar med 0206 är 0,00, snt/min + lokalnätsavgiften (lna) och mobiltelefonavgiften (mta).
Utflyktskarta är en gratis webbkarttjänst som ägs av Forststyrelsen. Där kan du söka efter destinationer, välja kartnivåer och skriva ut kartor.
Närliggande mål
Hossa nationalpark
Kylmäluoma strövområde
Martinselkonen naturskyddsområde