Kovero kulturgård
Ikalis
Seitseminens nationalpark
Vid Kovero kronoskogstorp får man en god inblick i livet i Seitseminens skogstrakter i början av förra århundradet. I Kovero vårdas det traditionella kulturlandskapet med gamla arbetsmetoder.
Kovero kronoskogstorp inrättades officiellt år 1859, men troligen hade det funnits bosättning på platsen redan ett år tidigare. Gården var bebodd fram till slutet av 1960-talet. Under dess blomstringstid, under de första årtiondena av 1900-talet, bodde Ananias Kovero med familj på gården. På vintern logerade skogshuggare som arbetade på närliggande skogsarbetsplatser på stugans golv. Livet var fyllt av arbete men ändå gott, berättade Koveros döttrar senare.
Efter krigen började verksamheten vid gården småningom avta. Gården överfördes tillbaka till staten år 1970, då Forststyrelsen köpte den. Nuförtiden ingår Kovero gård i kulturlandskapsområdet i Seitseminen nationalpark, och den har restaurerats med pietet att motsvara förhållandena åren 1927 - 1941 och det hästbaserade jordbruket på den tiden.
Kommunikationer och kartor
Adress: Seitsemisentie 948, Ikaalinen
Ytterligare information om kommunikationerna till Kovero kulturgård finns på webbsidorna om Seitseminen nationalpark.
- Forststyrelsens Utflyktskarta.fi
Service
- Värdefull kulturmiljö med skyddade byggnader.
- Värdinnorna och värdarna berättar om gårdens historia och gångna liv. Presentation (på finska) måste reserveras på förhand från Forststyrelsen (Tfn. 0206 39 5270 eller sisasuomi(at)metsa.fi).
- Guidningar endast till förhandsbokade grupper.
- Guidning 60 min för vuxengrupper, max storlek 24 personer. Pris 50 €/grupp/guidning.
- Skolgrupper 60 min, maxstorlek 25 personer. Pris 50 €/grupp.
- Daghem och förskolegrupper gratis.
- Dagliga presentationer sommartid under Koveros öppettider.
- Presentationer av traditionella arbetssätt och talkon: luontoon.fi (på finska).
- Information om Seitseminen nationalpark
Evenemang, aktuellt
- Besökarna är välkomna att följa med gårdens vardagssysslor och att delta i evenemang och presentationer av gamla arbetsmetoder.
- Du kan hälsa på husdjuren på gården. Det är bäst att närma sig djuren lugnt och småpratande, så att de inte blir skrämda. Man får dock inte gå in i inhägnaderna. Man får mata djuren med gräs, som man kan rycka upp bredvid stängslet. Annan utfodring är förbjuden med tanke på djurens säkerhet och hälsa.
- Aktuellt i Kovero (på finska)
Markerade leder
- Torpparintaival, 6,3 km. Leden går från Kovero kronoskogstorp via Multiharju urskog och Haukilampi tillbaka till Kovero. Utmed leden finns det ängar, tallskog, urskog och myrar med spångar. Vid sjön Haukilampi finns det en eldplats.
- Man kan komma från Kovero via Haukilampi också till andra leder i nationalparken.
Café- och restaurangtjänster
- Det finns restaurang i Seitseminen naturum, som ligger i norra delen av nationalparken på ca 7 km avstånd från Kovero.
Service för skolklasser
- Koveros värdinnor och värdar presenterar kulturgården och berättar om hur livet på Kovero var förut. En kort, avgiftsfri presentation (på finska) kan reserveras på förhand från Forststyrelsen (Tfn. 0206 39 5270 eller sisasuomi(at)metsa.fi)
Tillgängliga tjänster
- Man kan komma med rullstol till Koveros gårdsplan från parkeringsplatsen, som ligger på ca 50 meters avstånd, men det är bäst att ha en assistant med sig.
- Man kan bekanta sig med gårdstunet med hjälp av en assistent, men det kan vara svårt att ta sig in i byggnaderna för att de har så höga stenfötter och trappor.
- Närmaste tillgänglig wc finns vid Kovero parkeringsplats.
Objektets sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.
Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/kovero
Öppettider år 2023
- 9.5. - 31.5. ti - fre kl. 10 - 16
- 1.6. - 30.6. öns - lör kl. 11 - 17
- 1.7. - 31.7. öns - sön kl. 11 - 17
- 1.8. - 26.8. öns - lör kl. 11 - 17
Det är fritt inträde till kulturgården.
Kundtjänst
Forststyrelsen
Tfn. 0206 39 5270
seitseminen(at)metsa.fi
Samtalspriserna till nummer som börjar med 0206 är 0,00, snt/min + lokalnätsavgiften (lna) och mobiltelefonavgiften (mta).
Karta över Kovero
Närliggande mål
Etikett i friluftslivet
1. Respektera naturen.
2. Håll dig till markerade leder.
3. Slå läger endast på anvisade platser.
4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.
5. Skräpa inte ner.