Aktiviteter i Puurijärvi och Isosuo
Puurijärvi och Isosuo nationalpark är ett fågelparadis mitt i det historiska kulturlandskapet i Satakunta. Gör en dagsutfärd och ta en tur i naturen.
I en del av området är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.
Fågelskådning
I nationalparkens fågeloas finns det tid att stanna upp, titta och lyssna. Gå upp i det täckta fågeltornet i Kärjenkallio, som är ett av de högsta i Norden. I tornet ryms ca 50 personer på en gång. I Mutilahti i södra delen av Puurijärvi och i Ahvenus i den norra delen finns det fågeltorn som är cirka fyra meter höga. Även i Isosuo finns det ett naturtorn.
De vanligaste fågelarterna på parkens myrar är ängspiplärka och gulärla. På myrarna häckar också många vadarfåglar, bland annat ljungpipare och grönbena. Isosuo har den rikaste fågelfaunan i parken.
Naturstigar
I den norra delen av Isosuo myrmark finns en naturstig (2 km) med informationstavlor som berättar om myrmarkens dolda liv. Invid naturstigen står ett 4 m högt naturtorn där man kan gå upp för att beundra landskapet och fågellivet. Från naturstigen förgrenar sig en stig som går till torvladan (100 m).
Övriga aktiviteter
- Geocaching: Förutom fåglar kan man också spana efter geocacher i nationalparken.
- Skidåkning: Dra upp ett eget skidspår i nationalparkens snölandskap. Man får åka längdskidor i parken, men det finns inga preparerade spår. På områdena i Puurijärvi och Korkeasuo som berörs av begränsningar är det förbjudet att röra sig under tiden 1.2–30.11.
- Sevärdheter och vyer: Invid spångstigen i Isosuo finns en torvlada där torvbrytningens historia presenteras. De bästa utsiktsplatserna är utsiktsplattformen nära informationstavlan på vägen till Kärjenkallio fågeltorn, fågeltornet i Kärjenkallio, naturtornet i norra delen av Isosuo och fågeltornen i Mutilahti och Ahvenus.
- Bär- och svampplockning: Plocka syrliga tranbär på myren om hösten eller saftiga blåbär i skogsbrynet.
- Paddling: Kom till Puurijärvi och Isosuo nationalpark med kanot längs Kumo älv och Ala-Kauvatsanjoki så får du en rik upplevelse. En paddlingsguide för området finns att få i stadshuset i Kumo. Man kan också ro i åarna. Vid eldplatsen i Ala-Kauvatsanjoki finns båtbryggor.
- Fotvandring: I parken finns tre markerade leder (0,5–2 km) som leder till fågeltornen. Längs stigarna får du lära dig mer om livet, fåglarna och växterna på myren.
- Bad, simning: Den bästa platsen att ta sig ett dopp är vid bryggan i Ala-Kauvatsanjoki. Det finns ingen allmän badstrand i parken.