Ruunaa naturskyddsområdes intruktioner och regler
Instruktioner för att vistas och färdas i Ruunaa naturskyddsområde
I Ruunaa naturskyddsområde är det
tillåtet
- att röra sig till fots, på skidor, med kanot och roddbåt med undantag för eventuella områden med tillträdesförbud
- att plocka bär och svamp med undantag för eventuella områden med tillträdesförbud
- att meta och pilka med undantag för eventuella områden med tillträdesförbud. Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen kalastusrajoitus.fi.
begränsat
- att göra upp eld och slå läger, vilka tillåts endast på de för ändamålet anvisade platserna.
- att spöfiska, som är tillåtet i Ruunaanjärvi med fiskevårdsavgiften (eraluvat.fi) eller med Forststyrelsens spöfisketillstånd (tillståndsområde 1401 på finska, eraluvat.fi). Forststyrelsens spöfisketillstånd samt fiskevårdsavgiften kan man lösa in i Forststyrelsens webbutik (eräluvat.fi, på finska).
- att fiska:
- För handredskapsfiske i Ruunaanjärvi sjön behöver 18-69 åriga erlägga fiskevårdsavgift (eräluvat.fi). Om du fiskar med fler än ett spö behöver du dessutom Forststyrelsens spöfisketillstånd för Södra Finland nr 7413 (eräluvat.fi). Fisketillstånd kan köpas i Forststyrelsens nätbutik för jakt- och fisketillstånd (eraluvat.fi)
- För fiske med fångstredskap krävs utöver fiskevårdsavgiften även Forststyrelsens tillstånd för fiske med övriga redskap för Lieksa nr 7003 (eräluvat.fi). Endast lokalbefolkningen får fiska med övriga redskap i Lietelampi, Syvä-Kaituri och Säynäsemänlampi sjöar. Du kan köpa tillstånden via tfn. 020 69 2424.
- Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitus.fi!
- För annan verksamhet än den som ingår i allemansrätten behövs i regel Forststyrelsens tillstånd. Sådana tillstånd är bl.a. forskningstillstånd och anmälningar angående större evenemang. Tilläggsuppgifter angående erforderliga tillstånd: forsknings- och rörelsetillstånd (metsa.fi) och anmälan angående evenemang (metsa.fi).
förbjudet
- att färdas och vistas inom gränszonen utan ett gränszonstillstånd beviljat av gränsbevakningsmyndigheterna. För att få ett tillstånd krävs det speciell orsak till att beviljas tillträde till gränszonen.
- att göra upp eld då varning för terrängbrand har utfärdats. Kontrollera begränsningarna (ilmatieteenlaitos.fi).
- att låta sällskapsdjuren gå lösa
- att ta eller skada träd, buskar eller andra växter eller delar av dem, förutom matsvampar
- att ta marksubstanser eller gruvmineral och att skada markgrunden eller berggrunden
- att fånga, döda eller ofreda vilda ryggradsdjur eller att förstöra deras bon
- att fånga eller samla ryggradslösa djur
- att jaga
- att köra motorfordon på andra ställen än på särskilt anvisade vägar
- att köra motorbåt i Sulkujoki, Säynäsemänlampi och Heinälampi
- att köra snöskoter
- att skräpa ned eller förstöra friluftsanordningar
- att fiska kräftor
- P.g.a. kräftpesten är det förbjudet att fiska kräfter åtminstone tills vidare.
Flyga drönare
Hela Ruunaa naturskyddsområde hör till ADIZ-gränszonen och därför måste även amatörer lämna en färdplan för drönarflygning till AIS Finland. Anvisningar för utarbetande av färdplan och inlämningsformulär finns på Fintraffic ANS:s webbplats för flyginformationstjänst (fintraffic.fi). Mer information får du också per telefon från Koli naturums kundservice.
I Ruunaa naturskyddsområde är det förbjudet att flyga drönare så att det stör andra människor eller djur. Särskild försiktighet måste iakttas under fåglarnas häckningstid.
Förberedelser
Mobiltelefonens hörbarhet
- Även om Finlands mobiltelefonnät är täckande kan det finnas områden med radioskugga på naturskyddsområde. Kontrollera mobiltelefonnätets hörbarhet från din egen telefonoperatör. Dessutom finns det alltid platser, där mobiltelefonen inte fungerar eller där samtalen har störningar. I sådana situationer kan det hjälpa att t.ex. söka sig till någon öppen plats som befinner sig högre än den omgivande terrängen och/eller ta bort mobilens SIM-kort under den tid man ringer nödsamtalet. Man bör också ta i beaktande, att olika mobiltelefoner har olika god hörbarhet.
- Det lönar sig att hålla telefonen varm och ha mat och dryck med sig. Vissa telefonmodeller fungerar inte vid köldgrader, så det är viktigt att låta någon veta den planerade rutten och tidtabellen. För att du ska ha tillräckligt med ström i din telefon är det bäst att du tar med exempelvis en reservströmkälla, ett reservbatteri eller en gammal telefon med fungerande batteri.
Utrustning och säkerhet
- Man behöver stadiga kängor i Ruunaaterrängen. På ledavsnitten över myrarna och våtmarkerna finns det spångar, som kan vara hala vid fuktigt väder.
- Naturskyddsområdet består till största del av väglös skogsvildmark, så det är skäl att ta med sig Ruunaa friluftskarta på färden. På kartan syns även gränszonen, där det är förbjudet att vistas eller färdas utan särskilt gränszonstillstånd. Gränszonens bakre gräns är markerad i terrängen och på områdets karta. Man får noggrannare information om terrängen i från områdets grund- eller terrängkartblad: 4332 09, 4332 12 och 4334 03.
- Om du råkar ut för en nödsituation under din utfärd, t.ex. går vilse, skadar dig eller upptäcker en skogsbrand, gör en nödanmälan till nummer 112. Information ifall av en nödsituation från Friluftslivets ABC.
- Det lönar sig att ta en första hjälpen-förpackning med sig.
- Det lönar sig också att ta med wc-papper.
- Friluftslivets ABC:
Nödnummer 112
Om du råkar ut för en nödsituation under resan, t.ex. om du går vilse, skadas eller upptäcker en terrängbrand, ring 112. Läs mer om nödsituationer.
Ladda ner appen 112 Finland (112.fi) till din telefon. När du ringer ett nödsamtal via 112 Finland-applikationen får larmcentralen automatiskt information om var du befinner dig.
Etikett i friluftslivet
1. Respektera naturen.
2. Håll dig till markerade leder.
3. Slå läger endast på anvisade platser.
4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.
5. Skräpa inte ner.