Vad kan man göra på Luiro myrar?

Vandra längs markerade leder

  • Sokanaapa naturstig som är tillgänglig med rullstol är den enda egentliga leden på området. Leden är skyltad. Leden är i dålig skick och inte längre tillgänglig med rullstol.

En person promenerar på breda spångar mot en tallskog i den höstfärgade naturen.

Paddla

  • Älven Luirojoki, som rinner genom området, lämpar sig utmärkt för paddling och är ganska krävande även för erfarna paddlare. En beskrivning på finska av Luirojoki kanotleden finns på en separat pdf-fil (pdf, på finska).

Göra långfärder med kanot

  • Man kan göra en flera dagars kanotfärd längs Luirojoki. Kanotleden går från Lokka ända till Pelkosenniemi och är 144 kilometer lång. Kanotleden lämpar sig för erfarna friluftsmänniskor som kan ta sig fram på egen hand och övernatta i eget tält. En beskrivning på finska av Luirojoki kanotleden finns på en separat pdf-fil (pdf, på finska).

Kung Karls spira växer vid floden. I bakgrunden syns frodig flodstrand och skog.

Skåda fåglar

  • Luiro myrar utgör ett paradis för fågelskådare. Från Savukoskentie går en 600 meter lång spångstig till Sokanaapa fågeltorn. Tornet är också tillgängligt med rullstol och barnvagn. Våren och försommaren är de bästa tiderna för fågelskådning. På hösten förändras myren, och en utflykt på den färggranna myren en frisk höstdag är en fin upplevelse. Det finns också ett fågeltorn på kanten av Kairanaapa, och i Luiro by finns det vägvisare till fågeltornet. Under menförestiden är vägen till fågeltornet avstängd med bommen, då måste man gå ca 4 km till tornet.

Bekanta sig med en naturstig

  • Sokanaapa naturstig den enda egentliga leden på området är tillgänglig med rullstol. Vid stigen finns informationstavlor som berättar om myrnaturen. Leden är i dålig skick och inte längre tillgänglig med rullstol.

Göra skidturer i terrängen

  • Det finns inga preparerade skidspår på området men egna skidturer på den vintriga myren ger oförglömliga upplevelser.

Fiska

Jaga

Plocka bär och svamp

  • Man får fritt plocka bär och svamp på området. Bäst hittar man bär som växer på myrar, såsom hjortron och tranbär. Läs mer om vad man kan plocka i naturen.

En närbild av odon kvistar med löv som hösten har färgat röda. Spångar i bakgrunden.