Herdeveckorna

Herdeveckorna 2024 

Sökandet har avslutats. Eftersom antalet sökande alltid är fler än antalet Herdeveckor lottas herdarna ut bland de sökande. Utlottningen är klar i februari och alla sökande informeras om resultaten senast i mitten av mars.

Under Herdeveckorna i nationalparkerna och skyddsområdena får du semestra i storslagna landskap, njuta av naturen och lugnet samt ta hand om får, kor eller hästar. Samtidigt deltar du i värdefullt naturskyddsarbete och får en rejäl dos välbefinnande av att vistas i naturen. 

En ritad karta där man kan se betesmarkernas placering.

Till herdarnas dagliga uppgifter hör att räkna djuren, hålla koll på att de mår bra och att byta vatten, samtidigt som man naturligtvis får kela så mycket man vill med dem. På vissa ställen kan djuren vara skygga till en början, så vi kan inte ge någon garanti för att de vill bli kliade.

Personalen vid Forststyrelsens Naturtjänster introducerar de nya herdarna i arbetet och det krävs ingen tidigare erfarenhet av att sköta får eller kor. Om de vill kan herdarna också delta i andra arbeten i skyddsområdet eller dess närhet, såsom underhåll och iståndsättning av friluftskonstruktioner eller bekämpning av främmande arter. Vid sidan av djurskötseln blir det även tid över för till exempel naturutflykter.

Herdeveckorna är avgiftsbelagda och inkluderar boendet. Tidpunkten varierar mellan  områdena beroende på växtperioden. Ofta börjar herdesveckorna i maj och slutar i september, varefter fåren återvänder till sina ägare.

Bekanta dig med herdeobjekten i skyddsområdena

En ritad karta där man kan se betesmarkernas placering.

Hiidenmaa gård i Neitvuori-Luonteri

Hiidenmaa gård (på finska) i det gamla kulturlandskapet intill berget Neitvuori får herdarna använda en herdestuga och en vedeldad gårdsbastu. I det anspråkslösa, men trivsamma pörtet kan 10 personer övernatta. Vandringslederna till Neitvuori och friluftslederna i Hiidenmaa startar alldeles intill. Genom fönstret på herdestugan ser man sjön Hiidenlahti, som lockar till paddlingsturer på sjön Luonteri, en av de mest slingrande av Saimens fjärdar. Där trivs också saimenvikaren. Vid sidan av fårvallningen får herdarna också delta i meditativa naturvårdsarbeten och hugga ved.

Två får på en somrigt blommig äng.
  • Priset under 2024 är 560 euro för en herdevecka.
  • Herdeveckan är från måndag till måndag. Sommarens första herdevecka börjar redan i maj och den sista är i september.
  • Herden kan ha hund med sig, men den behöver alltid hållas kopplad.

Huhtiniemi hus i Kolovesi nationalpark

I Kolovesi får herdarna under veckan använda huset Huhtiniemi i nationalparken, där 8 personer bor bekvämt. I huset finns solpanel, gasspis och -kylskåp samt brunn. Sjön Metsoselkä i Kolovesi glimtar genom träden och från gårdsbastuns lave behöver man bara gå cirka hundra meter för att dyka ner i Kolovesis klara vatten. På den före detta skogsvaktargården kan man sitta vid den öppna elden och njuta av den fridfulla naturen – det enda som hörs är naturens egna ljud. Från Huhtiniemi är det inte långt till Kolovesi ödemark där du kan bekanta dig med dess storslagna landskap och om du har tur kanske en nyfiken saimenvikare kommer för att hälsa på dig.

Får på bete. I bakgrunden en somrig skog.

  • Priset under 2024 är 630 euro.
  • Herdeveckan löper från måndag till måndag med början i slutet av maj till början av september.
  • Det är förbjudet att ta sina hundvänner med till Huhtiniemi.
     

Kaapin Jounis gård i Lemmenjoki nationalpark

Kaapin Jounis gård (på finska) ligger på Lemmenjoki-älvens strand och på gården kan 4 personer övernatta. Lemmenjoki nationalpark med dess möjligheter till vandringar är Kaapin Jounis bakgård. Huset har el och dricksvatten fås från brunnen. Herdarna får använda roddbåten, som också behövs för att nå Njurkulahti by, eftersom gården ligger mitt ute i ingenstans, "bortom älvens andra strand". Det är ca 2 km båtledes till byn. Bastun på gårdsplanen bjuder på varma bad.

Ett somrigt grönskande älvlandskap. I förgrunden finns ett staket, tre får och en gammal träbyggnad.

  • År 2024 är priset på en herdevecka 500 euro, förutom den första korta herdeveckan (må-lör), som kostar 450 euro.
  • Herdeveckan löper från lördag till lördag och pågår från slutet av juni till början av september.
  • Herden kan ha hund med sig, men den behöver alltid hållas kopplad.

 

Mustajärvi torp eller i Onninmaja i Evois strövområde

Mustajärvi torp

Mustajärvi torp är en nyligen renoverad stuga vid en vacker vårdbiotop i Evois strövområde. 6 personer kan övernatta i torpet. Torpet har el och på gården finns en bastu. Badvattnet fås ur en gårdsbrunnen. 

Kor på bete. I bakgrunden en somrig skog.

Betesdjuren består av nordfinsk boskap, dvs. nordfinska kossor och en tjur.

Torpets gårdstun vårdas regelbundet, så Forststyrelsens naturvårdare kommer att arbeta på gårdstunen emellanåt även om stället är uthyrt till en herde. Speciellt på huvudbyggnadens baksida finns det ofta huggormar på försommaren.

  • Priset för en koherdevecka år 2024 är 530 euro.
  • Koherdeveckan i Evois löper alltid från fredag till fredag, med start från slutet av maj till slutet av augusti. 
  • Herden kan ha hund med sig, men den behöver alltid hållas kopplad.
  • Ytterligare information om Evois strövområde.

Onninmaja

Onninmaja eller Luutajoki gård ligger i Evois strövområde vid stranden av sjön Alinen Rautjärvi. En gång i tiden bodde Onni Laine i stugan med sin mor Hilja. På gårdstunet finns stuga, gårdsbastu och vedskjul samt torrtoalett. Bostadsbyggnaden består av farstun, storstugan med bakugn och en kammare med eldstad. Totalt finns sovplatser för fyra personer. Byggnaderna på gården har renoverats med respekt för traditionerna. Det finns ingen el i Onninmaja. Dricksvatten får man hämta från det närliggande lägerområdet och tvättvatten finns i sjön.

Lantgårdens gårdsområde i solnedgången under sommaren. En eld brinner i eldplatsen och i förgrunden finns en person som är på väg till bastun.

I beteshagen betar nordfinsk boskap. Gårdstunet underhålls regelbundet, så Forststyrelsens naturvårdare kommer att arbeta på gårdstunet emellanåt även om stället är uthyrt till en herde.

  • År 2024 kostar en koherdevecka 470 euro.
  • En koherdevecka i Evois sträcker sig alltid från fredag till fredag, med start från slutet av maj till slutet av augusti.
  • Herden kan ta sin hund med, men den måste hållas kopplad.
  • Ytterligare information om Evois strövområde.


Välimaa samegård i Kaldoaivi ödemarksområde

Samegården Välimaa finns vid stranden av Tana älvs ståtliga älvdal ca 25 km från Utsjoki kyrkby mot Nourgam. Fåraherden i Välimaa inkvarteras på en äkta samegård, grundad redan 1858. Välimaa samegård är ett museiobjekt med fri tillgång till gårdsplanen för vandrare och ibland också grupper. Det finns övernattning för 4 personer i huvudbyggnaden samt el och tillräcklig köksutrustning för matlagning. På gården finns det också bastu och därifrån är det lätt att ta ett uppfriskande dopp i Tana älv. Fårstängslen omgärdar gårdsplanen. 

Gamla träbyggnader i ett somrigt landskap. I förgrunden finns ett slanstaket.

  • År 2024 är priset på en herdevecka 500 euro, förutom den första korta herdeveckan (må-lör), som kostar 400 euro.
  • Fåraherdeveckan i Välimaa löper alltid från fredag till fredag, med start från slutet av juni till slutet av augusti.
  • Herden kan ha hund med sig, men den behöver alltid hållas kopplad.
     

Saunala i Ärjänsaari

Långa sandstränder, storslagna strandbranter och Ule träsks öppna landskap lockar fåraherdar till Ärjänsaari. Herdarna får under en vecka tillgång till Saunala-stugan, som rymmer fyra personer. Stugan har tillsvidare ingen el men kommer att förses med solpaneler i sommar. Exakt när stugan får el är för tidigt att säga. Under sommaren låter Forststyrelsen även utföra andra bygg- och renoveringsarbeten på ön. Dricksvattnet hämtas från en brunn som ligger på några 100 meters avstånd. Stugan är utrustad med spis och kylskåp. Herdarna kan använda bastun, eldstäderna, torrtoaletterna och kokplatsen på ön. På paradisön, som utgår 270 hektar, kan man traska omkring längs stigar och beundra det mångskiftande landskapet. Till Ärjänsaari kan man åka med egen båt eller beställa skjuts av båtföretagare i Kajana.

Personer matar får.

  • År 2024 kostar en fåraherdevecka 500 euro. 
  • En herdevecka sträcker sig från måndag till måndag. Betesperioden pågår från början av juni till slutet av augusti.
  • Tänk på att en herde inte kan ta med sig en egen hund till detta vallområde.

Lakkala eller Seppälä gård i Koli nationalpark

Lakkala gård

Lakkala gård ligger nära Seppälä på Herajärvi sjöns strand. Landskapet är idylliskt. Betesängar och gamla åkrar omger de gamla byggnaderna på gården. Efter ett bad i rökbastun kan man ta sig ett dopp i Herajärvis klara vatten. Lakkala herdeplats passar för par, mindre familjer eller små följen. I den lilla stugan finns det bäddplatser för 2-3 personer. Till stugans utrustning hör elbelysning, kylskåp, elspis och -ugn. Mitt i stugan finns också bakugnen i rödtegel. Hushållsvatten tas med eller hämtas från Seppäläs brunn. På gårdsplanen finns en torrtoalett och vid stranden en roddbåt till herdarnas bruk. Precis intill finns en eldplats för herdarna och vandrare. Vandringsleden Herajärvirundan går via Lakkala och man kan starta sin vandring fast direkt från gårdsplanen.

Seppälä gård

Seppälä småbruk ligger i södra ändan av Koli nationalpark. I huset inkvarteras lätt 6 personer så hit kan ett större herdegäng komma. Huset har elektricitet och på gården finns det en brunn. Betesmarkerna omger gården. Rökbastun bjuder på avslappnande bad och man kan göra upp en kvällsbrasa i eldstaden på gården. Ungefär en kilometer från Lakkala kan man ro ut på sjön Herajärvi. Från Seppäläs gårdsplan kommer man direkt exempelvis till vandringsleden Herajärvirundan.

I förgrunden finns får och i bakgrunden ett somrigt älvlandskap.

  • Priset för en herdevecka är på båda platserna 610 euro under år 2024.
  • Herdeveckan löper från mondag till mondag vid båda platserna. Betesperioden i Koli är från början av juni till september.
  • Våra vänner hundarna är välkomna Koli bara de hålls kopplade.
     

Luutsaari stuga i Isojärvi nationalpark

I Isojärvi nationalpark får herdarna bo i huset på ön Luutsaari i en vecka. I stugan övernattar 6 personer bekvämt. Huset har elektricitet men dricksvattnet finns på 1 kilometers avstånd. Den vedeldade bastun vid Isojärvi strand erbjuder fina bad. Den vida insjöfjärden inbjuder till roddturer med roddbåten som kan användas för att sätta ut metrev i den stilla sommarkvällen. På stranden mitt emot väntar nationalparkens karga men vackra landskap och vandringsleder.

Får på bete på en solig äng. I bakgrunden en träbyggnad och ett sjölandskap.

  • Priset för en herdevecka är 600 euro under år 2024.
  • Herdeveckan löper från fredag till fredag. Sommarens första vecka infaller i slutet av maj och den sista avslutas i september.
  • Observera att det är förbjudet att ha hundar med sig i Luutsaari.
     

Poika-aho torp i Pyhä-Häkki nationalpark

I Pyhä-Häkki nationalpark får herdarna använda Poika-aho torp och den vedeldade gårdsbastun i parkens västra del i en vecka. I Poika-ahos anspråkslösa men hemtrevliga kronotorp finns det plats för fem personer. Ute på gården kan man känna historiens vingslag, och från gårdsplanen kommer man direkt ut på vandringslederna i Pyhä-Häkki nationalpark. Torpet är en sevärdhet, så fåraherdarna får en chans att berätta om sitt jobb också för förbipasserande vandrare.

Får sover bredvid timmerstugans vägg.

  • Priset för en herdevecka är 470 euro under år 2024.
  • Herdeveckan löper från fredag till fredag och betessäsongen är från början av juni till september.
  • Herden kan ha hund med sig, men den behöver alltid hållas kopplad.

Bli fåraherde på Rytivaaras Rytitupa, raststuga i Syöte nationalpark


I Syöte nationalpark kallar Rytitupa på fåraherdar till torpet för 8 personer. På kvällarna kan herdarna bada i torpets bastu och steka plättar i eldplatsen på gårdstunet. Promenadavståndet längs den markerade rutten från bilen till Rytivaara är cirka 4 km. Från Rytivaara är det behändigt att ta sig till vandringslederna i Syöte nationalpark.

  • Priset för en herdevecka är 400 euro under år 2024.
  • Tiden för herdeveckan är från fredag till fredag. Betessäsongen varar från slutet av juni till mitten av augusti.
  • Herden kan ha hund med sig, men den behöver alltid hållas kopplad.

Paimentupa stuga eller Kokko stuga i Bottenvikens nationalpark

Paimentupa stuga

I Bottenvikens nationalpark kan fåraherdarna övernatta i Paimentupa på ön Pensaskari. Stugan har plats för två vuxna. Den är anspråkslös och har ingen el. Den renoverades sommaren 2018 och har en kamin, ett bord, stolar och sängar. I ena ändan av stugan finns en bastu som värms med ved. Dricksvatten måste tas med. Hundar är inte tillåtna i Paimentupa.  I Bottenhavet hör det till fåraherdens uppgifter att öppna fiskebasen på Pensaskari på morgnarna och stänga den på kvällarna. Paimentupa är belägen i omedelbar närhet av fiskebasen.

Får på bete på ängen vid havs stranden.

  • Priset för en herdevecka är på båda platserna 400 euro under år 2024.
  • I Bottenvikens nationalpark infaller herdeveckorna mellan juli och mitten av augusti, måndag–måndag.
  • Till ön kan man åka med egen båt eller beställa båtskjuts hos en lokal företagare.
  • Våra vänner hundarna är välkomna bara de hålls kopplade.

Kokko stuga

Kokko stugan som ligger på Selkä-Sarvi i Bottenvikens nationalpark är nu med som fåraherdemål för andra gången! Fåraherdarna får uppleva, förutom fåren, underbara kulturmiljöer och en historiskt värdefull fiskeby.

Stugan Kokko, som är ett ombyggt gammalt fisksaltningsrum, kan inkvartera fyra personer. Stugan är anspråkslös och har inte el. Där finns en vedugn, en gasplatta och kärl. På gården finns en vedeldad bastu.

  • År 2024 är fåraherdeveckans pris 400 euro.
  • Fåraherdeveckorna på Selkä- Sarvi stäcker sig från måndag till måndag. Veckorna börjar i slutet av juni och slutar i augusti.
  • Hundar får komma med men måste hållas kopplade.
  • Båttransport till Selkä-Sarvi kan man reservera av företagaren på ön eller komma med egen båt

 

Fåraherde till Pielpajärvi ödemarkskyrka i Enare

En gammal träkyrka omgiven av ett trästaket.

Den unika miljön vid Pielpajärvi ödemarkskyrka i närheten av Enare kyrkby fungerar som en verksamhetsmiljö för frivilliga. Inkvarteringen sker i en stuga som är utrustad som en ödestuga. I stugan finns ingen el, men gasspis och kylskåp finns samt både madrasser och kuddar. De går ingen väg fram till ödemarkskyrkan i Pielpajärvi som är ett populärt besöksmål. Kyrkan som ägs av den evangelisk-lutherska församlingen är ett byggnadsarvsobjekt och skyddad. Fåren sköter planen, som också är ett arkeologiskt skyddsobjekt och utanför planen finns en rastplats som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster. Man tar sig till målet till fots och den frivilliga bär själv all utrustning till platsen. 

  • Herdeveckan i Pielpajärvi är avgiftsfri.
  • Herdeveckan sträcker sig från fredag till fredag och till herdens uppgifter hör också andra  naturvårdsarbeten, allmän övervakning av området och rådgivning för besökare. Fåren anländer under den första herdeveckan och är i Pielpajärvi 24.6–31.8.2024.
  • Herden kan ta med en hund, men hunden ska hållas kopplad.
  • Mer information (på finska)

Herdeveckorna 2024

Sökandet har avslutats. Eftersom antalet sökande alltid är fler än antalet Herdeveckor lottas herdarna ut bland de sökande. Utlottningen är klar i februari och alla sökande informeras om resultaten senast i mitten av mars.

En semestervecka som alla tackar för – ansökan till Forststyrelsens Herdeveckor börjar i mitten av januari