- Hälsa och välbefinnande från naturen
-
Aktiviteter
- Amatörastronomi
- Bär- och svampplockning
- Båtliv och segling
- Cykling
- Delta i guidade turer
- Dykning
- Fiske
- Fotografering
- Fotvandring
- Friåkning
- Fågelskådning
- Geocaching
- I historiens fotspår
- Jakt
- Klättring
- Lära sig i naturen
- Långfärdsskridsko
- Ordna läger
- Orientering
- Paddling
- Ridning
- Skidåkning
- Snöskoteråkning
- Snöskogång
- Stavgång
- Stiglöpning
- Ut i naturen med hunden
- Vandring
- Öppet vatten-simning
- Frivilligverksamhet
Vandring
När man går i rena skogar, bland kärr och fjäll är man alldeles fri i tanken och blir uppiggad. Man släpper tankarna på det onödiga och fokuserar på det som är väsentligt, på de mest grundläggande sakerna i livet. Bra utrustning gör vandringen lättare, men man klarar sig bra med vanlig utrustning också.
Det finns nästan oändligt med ruttmöjligheter i Finlands marker. För nybörjare passar det bra att välja färdiga utflyktsrutter med det tillhörande nätverket av ödestugor. En mer erfaren vandrare kan välja rutt själv och leta upp en lämplig gran att övernatta under.
På Forststyrelsens områden får man i allmänhet vandra fritt. Vissa delar av Finlands natur vill man bevara för forskningssyften och därför är tillträdet till naturreservaten begränsat. I några naturreservat (metsa.fi) får man gå längs markerade leder. Kontrollera alltid om det finns eventuella begränsningar på området på sidan utinaturen.fi under Utflyktsmål.
Det dyker alltid upp nya utmaningar när man är ute och vandrar. Om du har gått samma väg ofta kan du ta ett kliv in i det obekanta. Om du inte vill bära på en ramryggsäck under vandringen kan du skaffa en pulka att dra efter dig och ge dig ut på en annan typ av äventyr, en skidutflykt i det vackra vinterlandskapet.
Mat och utrustning
Man gör av med rejält med energi när man vandrar med en rinka. Därför är det bra att ha med sig lite mer eller dubbelt så mycket mat än vad man vanligen äter. Man ska också ha med sig mat för en extra dag. Det lönar sig inte att bära på något onödigt i rinkan. Till exempel är skivad saltgurka som ligger i lag i en glasburk en tung matsäck. Ändå ska man inte svälta när man är ute på vandring. Tvärtom: det går utmärkt att göra en smakrik och rentav lyxig måltid ute i naturen! En balanserad mängd kolhydrater, proteiner och fetter med jämna mellanrum gör att krafterna räcker. Om man ska vara ute flera dagar lönar det sig att välja sådant som inte blir dåligt snabbt.
En enkel meny för en dag kan till exempel se ut så här:
- Frukost: rågbröd, gröt, bärkräm, kaffe/te/kakao
- Lunch: påssoppa/knäckebröd, te
- Mellanmål: nötter, torkad frukt, kex, choklad, knäckebröd
- Middag: färdig pastamåltid med tonfisk eller malet kött som man stekt hemma, blandat med färskost
- Kvällsmat: plättar, smörgås, te/kakao
På Suomen Latus webbplats finns det en lista på utrustning som nybörjare kan behöva (på finska, suomenlatu.fi) och om hur man packar en rinka (på finska, suomenlatu.fi). När man blir mer erfaren kan man finjustera listan med utrustning enligt tycke och smak.
Säkerhet
Oavsett hur erfaren du är och oavsett hur väl markerad led du följer ska man alltid ha med en papperskarta och kompass när man är ute på vandring. För nybörjare är det säkrast att gå längs skyltade rutter. I mån av möjlighet kan man gärna gå tillsammans med en mer erfaren vandrare. På Forststyrelsens utflyktsmål finns det flera markerade rutter. Man ska alltid komma ihåg naturens villkor, också när man rör sig på markerade rutter. Naturförhållandena kan växla snabbt, i synnerhet i fjällen. Använder man bondförnuft kan man undvika onödiga risker.
Förutom de som är ute kan det vara bra att åtminstone en annan person känner till hur långt man tänker gå och hur den planerade rutten ser ut. Om ni inte kommer tillbaka från vandringen inom utsatt tid blir det lättare att få hjälp på det här sättet. Mobilen har inte alltid täckning. När man startar kan man ha den avstängd och endast använda den i nödfall. Om man har täckning kan man en gång om dagen meddela en vän om att utflykten går bra.
Läs mera
De bästa ställena för vandring
För nybörjare
- Hetta-Pallas-leden (Pallas-Yllästunturi nationalpark)
- Karhunkierros (Oulanka nationalpark)
- Ilves-vandringsnätet (Evois strövområde)
Motionärer
(kräver erfarenhet av vandring och goda kartläsar- och kompasskunskaper)
Hälsa från naturen
- Vandraren kan vara närvarande i stunden och glömma vardagens brådska. Det här sänker blodtrycket och halten av stresshormoner.
- Mängden vita blodkroppar har visat sig öka efter en dag ute i naturen, vilket förbättrar motståndskraften en hel vecka efter vandringen.
- Att röra sig i naturen stärker självförtroendet.