Snöskogång

På vintern jämnar snötäcket ut gropar och steniga fält till glädje för dem som rör sig med snöskor. Den som kan gå kan också snabbt lära sig att gå med snöskor och kan njuta av den magiska vinternaturen: när man rör sig på snön kan man välja rutt som man vill. Höjdskillnader, snöförhållandena och hur fort man kan röra sig är utmaningar för den som tycker om sådana.

En kvinna hjälper sin vän att fästa en snösko.

Det går att gå med snöskor i nästan vilken vinternatur som helst. Brant och varierande skogs- och fjällterräng är ändå den bästa miljön att röra sig i. Det går också att gå vid vattendrag eller på stora myrmarker.

De flesta av utflyktsmålens markerade sommarrutter kan man gå på med snöskor vintertid. På några områden märker Forststyrelsen vintertid ut snöskoleder som man kan gå på för att bekanta sig med snöskogång. Oftast leder de också till de finaste naturmålen i området. När man rör sig i grupp är det enklare att göra upp egna stigar om de som går längst fram jämnar ut leden för dem som kommer efter och man med jämna mellanrum byter plats i ledet.

Utrustning

En vandrare stiger på klippans kant med snöskorna.Det kräver varken mycket tid eller specialkunskaper för att lära sig tekniken för att gå med snöskor och för att förbereda utrustningen. Det är mycket lätt att börja gå med snöskor.
Det finns flera modeller på snöskor. Den viktigaste egenskapen är skons yta i förhållande till personens storlek. Stora skor bär bättre på mjukt underlag och om personen är storväxt, medan det räcker med en mindre modell om snön är packad och personen är mindre. En bra egenskap är isdubbarna i botten på skon. De ger bra grepp på isigt underlag och i branta sluttningar.
Snöskorna fästs på ens egna skor, som gärna får vara varma och stadiga. Det är också bra att kontrollera att ens egen sko passar bra med snöskons bindning.
När man ska gå med snöskor kan man ta med sig stavar som ökar effektiviteten och ger stöd. Om snön är mjuk så passar en stav med stor trissa bäst, eftersom den inte sjunker ner fast snön är djup.

Säkerhet

Man rör sig ofta utanför de markerade lederna när man går med snöskor, så det är bra att planera sin rutt och ha med sig karta och kompass och veta hur man läser en karta.  Man kan gå vilse, men oftast hittar man tillbaka genom att vända och följa sina egna spår tillbaka, fast man skulle ha överraskats av mörkret.

När man rör sig aktivt i kyla gör man av med mycket energi och det är bra att ta med sig mellanmål och dryck.  På isen och nära strömmande vatten ska man vara extra noga med säkerheten. På mycket branta sluttningar i områden med mycket snö är det också bra att komma ihåg att det finns risk för snöskred.

Läs mer om snöskogång (suomenlatu.fi, på finska).

Naturlig hälsa

  • När man går med snöskor kan man själv välja hur utmanande rutt man tar. När man får bättre kondition eller går ner i vikt kan man gå över från jämn mark till mera utmanande och backig terräng.
  • Att gå med snöskor är en bra alternativ om man på grund av problem med lederna eller av rädsla för benbrott inte vill skida.