Paddling

Hav, älvar, skummande forsar eller sjöar – paddlande kommer du nära naturen och får uppleva den med alla sinnen. Att färdas vid vattennivån öppnar ett intressant perspektiv på landskapet. Paddling passar nästan alla: gamla och unga, erfarna och nybörjare.

En paddlare i kanot.

Finlands tusentals sjöar, åar och älvar och det fascinerande Östersjön erbjuder en fantastisk miljö för paddling. Från en kajak eller en kanot ser du naturen ur en unik synvinkel. Med dem kan du också nå platser som du inte kommer åt med båt. När du rör dig nästan ljudlöst kan du ha turen att få följa fågellivet på nära håll eller få syn på en säl som solar sig på en strandklippa.

Paddlingsmål

Paddling är en gren som är precis så utmanande som du själv vill. Som nybörjare kan du pröva på ett par timmars paddling i lugnt väder. Med mer erfarenhet kan du förlänga turerna och bege dig ut på blåsigare fjärdar. Det är lätt att variera turens längd och rutt i sjö- och havsområden där holmarna ligger tätt. Beskrivningarna av forspaddlingsrutterna hjälper dig att identifiera svårighetsgraden redan på förhand.

Nationalparkerna, strövområdena och naturskyddsområdena betjänar naturintresserade som rör sig med kanot eller kajak. Du har möjlighet att utnyttja exempelvis ödestugor och lägereldsplatser. Också kommunerna och rekreationsområdesföreningarna erbjuder flera områden och rutter med lämplig service för paddlare.

Utrustning

I kajaken eller kanoten transporterar du lätt en veckas utrustning med tält och mat. Vattenförrådet måste du däremot fylla på under en tur på flera dagar. I en tvåmanskajak eller en öppen kanot går det bra att ta med barn.

Man ska alltid packa sakerna vattentätt, så att man säkert har något torrt och varmt att ta på sig när man går i land. När vattnen kyls ned efter sommaren kan man med en torrdräkt förlänga paddlingssäsongen nästan året runt.

Olika slags vatten ställer krav på både den egna förmågan och paddlingsutrustningen. I sjöar och åar eller älvar med stilla flöde kan man paddla med öppen kanot, men i forsar och i sjögången på öppna fjärdar krävs det vanligen kajak. Olika kajaker skiljer sig också: forskajakerna är kortare och smidigare än långfärds- och havskajaker.

Paddling som hobby

Du lär dig det viktigaste, från paddlingstekniker till paddlarens basutrustning och säkerhetsaspekter, redan på en några dagars paddlingskurs. Paddlar- och kanotklubbarna (melontajasoutuliitto.fi, på finska) samt forststyrelsens samarbetsföretagare ordnar grundkurser i paddling.

Liksom på andra utfärder till sjöss är det ytterst viktigt att ha kunskaper i första hjälpen och i navigering. De farligaste situationerna uppstår när man tar i land vid hala klippor och när man lyfter tunga kanoter och kajaker.

Läs också: Säkerhet på utfärder till sjöss.

Hälsa från naturen

  • Paddling är en verklig nyttomotion för hela kroppen. Särskilt arbetar rygg-, axel- och magmusklerna.
  • En grön omgivning påverkar människans hälsa positivt. Nya undersökningar visar att också en "blå" omgivning (hav, sjöar och vattendrag) har en betydande roll för människans välmående.