Packa och förvara friluftsmat

Packa friluftsmat

Det är bra att packa turmaten omsorgsfullt, så att tillredningen av måltiderna även i mer utmanande vildmarksförhållanden är så enkelt som möjligt och maten inte blir dålig. För att underlätta matservicen är det bra att skriva ner den planerade menyn för hela utfärden i ett anteckningsblock och planera ordningen på måltiderna enligt matvarornas vikt eller hållbarhet.

På arbetsytan i köket står färdigt packad utfärdsmat i frysaskar. På det utdragbara skärbrädet i köket görs smörgåsar.

Packa råvarorna i portionspåsar på ett sådant sätt att en maträtt för hela matlaget finns i en plastpåse: middagens potatismospulver i en påse, ingredienser till köttfärssåsen i en annan och riven morot i en tredje. Skriv ner innehåll och tillagningssätt med vattenfast tuschpenna på varje måltidspåse. Lägg allt i en påse, så att du lätt hittar tillbehören till måltiden i ryggsäcken.

Packa ner allmänna ingredienser som behövs vid varje måltid, såsom smör, olja och kryddor, i en plastpåse. Packa efter varje måltid ner påsen så att den är lättillgänglig.

Fördela packningen jämnt mellan medlemmarna i matlaget. Ät turvis från varje persons ryggsäck, så att vikten minskar jämnt. Packningen kan fördelas så att en starkare person bär tyngre packning. Om en bär maten och en annan matlagningsredskapen och trangian så minskar inte vikten på packningen alls för den senare.

På morgonen kan påsarna som innehåller lunchen och middagen flyttas till den allmänna påsen och lunchens ingredienser kan flyttas till blötläggningsburken, som till exempel mattermosen. På motsvarande sätt förbereds middagen vid lunchen och de ingredienser som behövs läggs i blöt.

Livsmedelsförvaring på turen

På utfärden måste livsmedlen förvaras rätt så att de inte blir dåliga. Beakta matens hållbarhet redan i planeringsskedet och packa ner endast livsmedel med lång hållbarhet. På vintern kan du även välja mat med kort hållbarhet, såsom kött och fisk. Kom dock ihåg att förvara dem kallt även under bil- och tågfärder. Ät först mat som innehåller ingredienser som lätt blir dåliga, såsom ost och smetana.


Tips för kylförvaring på sommaren:

  • Kylväska för dagsturen: Fyll två halvliters flaskor nästan fulla med vatten och lägg i frysen. Packa ner flaskorna och matsäcken i en transportpåse för djupfrysta varor precis innan avfärd. Förslut påsen tätt. Linda ett extra klädesplagg runt påsen för att stänga ute värmen. Påsen fungerar som kyl under en dag, men senare kan du använda den som en lite svalare förvaringsplats för kalla produkter.
  • En mindre kylväska kan du göra av en transportpåse för djupfrysta varor, en återförslutningsbar påse och tejp. Klipp ut en bit av transportpåsens sida och övre kant så att den ryms i den återförslutningsbara påsen. Tejpa ihop de öppna sidorna. Placera kylpåsen inne i den återförslutningsbara påsen.
  • Fuktig mossa, hål i marken eller en nersänkt nät- eller plastpåse i en sjö fungerar som naturens eget kylskåp. Placera ut en sko, vandringsstav eller något annat, som du inte kan fortsätta turen utan, för att märka ut förvaringsplatsen så att du inte glömmer din matsäck.

Läs mer