- Populärt nu
- Allmänt
- Allemansrätten
- Etikett i friluftslivet
- Etikett i friluftsliv i samernas hembygdsområde
- Friluftsmat
- Göra upp eld
- Inkvartering
- Orientering
- Säkerhetsaspekter
- Turplanering
- Utrustning
Vad göra om man överrumplas av vädret
Storm, dimma, plötslig hård köld eller hetta eller ett översvämmade vattendrag kan överraska också en erfaren friluftsmänniska. Tältens glasfiberstänger kan gå av i solgasset. Gummibandet inne i tältstängerna tänjs ut för gott efter att det en gång sträckts ut i hård köld, och en plastmugg kan gå itu av minsta stöt när det är riktigt kallt. Ett liggunderlag som lossat från ryggsäcken kan flyga i väg i hård vind och där står man och ser handfallet på när liggunderlaget försvinner vid horisonten.
Det lönar sig alltså förbereda sig för överraskande väderomslag redan när man planerar utflykten. Det är att bäst anpassa vandringsrutten efter utrustningen och sina friluftskunskaper. Underskatta inte naturen och förbered dig för det värsta! Du hittar information om för olika områden typiska väderomslag bl.a. i lokala vädertjänster eller genom att rådfråga ortsbor.
Skydda dig från regn, bind fast sakerna och slå läger i god tid
Det gäller att förbereda sig för överraskande väderombyten redan före utflykten men också under den. Var noga med att inta tappa bort livsviktig utrustning och se till att redskapen är användbara också om vädret plötsligt slår om. Speciellt sovsäcken får inte bli våt, och det är bäst att packa alla saker som inte får bli våta vattentätt.
Då vädret plötsligt blir sämre är det bästa alternativet att slå läger med detsamma. Tältet bör fungera som det ska också i svåra förhållanden och det är bäst att öva sig på att resa tältet redan på förhand. Friluftsredskapens material kan försämras betydligt av extrem hetta eller köld. Kom också ihåg att risken för att livsmedel far illa ökar vid hett väder. Det är bra att ta med inte bara reservmat och -dricka utan också böcker eller spel, för man kan bli tvungen att vänta på bättre väder länge.
Om det inte går att slå läger
Tänk efter om ni kan göra ändringar i den planerade rutten, om det lönar sig att fortsätta eller om det är bäst att vända tillbaka. Färden kan bli farlig vid dålig sikt, i mörker eller om det är halt. Tät skog skyddar för stormvindar men om träd börjar falla omkull kan man hamna i fara. I dimma eller mörker kan det också vara svårt att se om marken är ojämn eller sluttande.
Då sikten försämras måste varje vandrare se till att han eller hon syns själv, för sannolikheten för att man stöter ihop med andra vandrare är då betydligt större. I svåra förhållanden är det ännu viktigare än vanligt att man håller sig till gruppen och tar hand om varandra.
Vad göra då en storm närmar sig
Då en storm närmar sig under en vandring ska du skydda dig själv och din utrustning i god tid. Sök på kartan efter eventuella skyddade ställen och res vid behov tältet där redan före ovädret slår till.
Försäkra dig om att du inte är den högsta punkten i omgivningen vid åskväder. Håll dig borta från höga ställen, bergsbranter och branta sluttningar. Om du söker skydd under ett högre objekt, t.ex. ett träd, stå inte alldeles intill trädet utan på lite längre avstånd från det.