- Populärt nu
- Allmänt
- Allemansrätten
- Etikett i friluftslivet
- Etikett i friluftsliv i samernas hembygdsområde
- Friluftsmat
- Göra upp eld
- Inkvartering
- Orientering
- Säkerhetsaspekter
- Turplanering
- Utrustning
Underhåll av friluftsredskapen
Friluftsutrustningen borde underhållas regelbundet, för att man lätt ska kunna använda den och för att den ska hålla längre. Det är viktigt att friluftsredskapen ses över med jämna mellanrum, åtminstone efter varje utflykt. Här några tips hur du kan underhålla dina redskap.
Stormkök och kärl
Det är mycket viktigt att stormköket underhålls regelbundet. Ingen vill laga mat med eller äta ur buckliga, sotiga och sjaskiga kärl. Då stormköket sköts om regelbundet och alltid efter att det använts, bildas inte ingrodd smuts och köket går att rengöra utan större problem. Teflonytor får absolut inte tvättas med tvålull. Packa ihop stormköket först då det säkert är torrt.
Om stormköket brinner dåligt kan du rengöra och öppna hålen i skyddet kring brännaren med en tunn nål. Så här får du en jämn låga. Du kan försöka putsa brännarens olika delar med en bit bomullstyg som fuktats med lyspetroleum.
Stormlykta
Vid underhåll av en stormlykta är den viktigaste åtgärden att rengöra glaset. Det går lätt att lösgöra glaset från lyktan genom att dra upp toppen av lyktan. Efter det rengörs glaset från sot med hushållspapper eller bomullstyg som fuktats med lyspetroleum. Vid behov kan man putsa även lyktans metalldelar med lyspetroleum. Det är bäst att sköta rengöringen utomhus, för man kan få huvudvärk av petroleumångorna. Lyktans veke är utbytbar. Om veken har brunnit ensidigt uppstår det mer sot än normalt i lampan. Du kan forma den nya vekens ända som en triangel med sax eller kniv, och då borde veken brinna jämnare.
Tält
Det är mycket viktigt att man sköter om sitt tält om man vill att det ska förbli vattentätt. Ett tält som fått torka ordentligt börjar inte heller lukta illa och man använder det gärna. Efter en utflykt borde tältet hängas upp att torka så fort som möjligt, så att tyget inte börjar mögla.
Låt tältet torka tillräckligt länge och putsa det från skräp innan du packar in det i förvaringspåsen. Om tältets yta är sotig kan du avlägsna det lösa sotet med en borste. Du kan också tvätta tyget med mjuk borste och mild tvål. Skölj bort tvålen med rikligt med rinnande vatten. Om gnistor har bränt hål på tälttyget kan du lappa dem med för ändamålet avsedda tyglappar. Läs mer om underhåll av tält.
Sovsäck
Det lönar sig inte att förvara sovsäcken tätt packad i sin påse, för den kan mista sin värmeisoleringsförmåga. Vädra sovsäcken alltid efter att du har använt den och förvara den löst hoprullad. Läs mera om skötsel och förvaring av sovsäck.
Yxa
Det lossar lätt en bit från yxhuvudet om det träffar en sten. Därför är det viktigt att du vet hur en yxa ska underhålls. Normalt slipas en skadad yxegg på roterande slipsten men om man inte har tillgång till en sådan kan man vässa yxan också med en medelgrov flatfil och en liten slipsten. Du kan bli av med hack i yxeggen genom att slipa eller fila yxhuvudet i riktning från den vassa eggen mot yxhammaren. Försök bevara eggens ursprungliga inbuktade form. Väss efter detta eggen. Skuffa nu redskapet bortåt från yxeggen. Använd filen eller slipstenen på bägge sidorna av eggen. Den rätta eggvinkeln för en yxa är ca 30 grader. Gör ännu en sista finslipning med slipstenen.
Kniv
När du vässar en kniv ska du placera slipstenen på ett jämt underlag. Försäkra dig om att eggens vinkel mot stenen är den samma hela tiden. Slipa eggen genom att föra kniven jämnt över slipstenen med runda rörelser.
Såg
Det är mycket svårt att vässa en sågklinga själv och det lönar sig knappast att ens försöka. Du kan däremot hindra klingan från att bli trubbig genom att hålla sågen ren och torr och förvara den skyddad. Då rostar inte sågen och klingan hålls i gott skick en längre tid. Sågen bör torkas av genast efter utflykten men gärna också redan under utflykten. Torka klingan först med en trasa eller papper så bra som möjligt och häng sedan upp sågen att torka. Om klingan blir i riktigt dåligt skick är det bar att veta att man kan byta ut den i de flesta sågar. Du kan också förhindra att klingan börjar rosta genom att olja den.
Nyttiga knep
- Om blixtlåset har fastnat kan man gnida det med en blyertspenna, ett stearinljus eller läppbalsam.
- Läderkängor fås vattentäta med linolja eller skofett.
- Vita ränder på skor som beror på salt eller regn fås bort med ättikslösning.
- Våta skor torkar snabbare om man lägger tidningspapper i dem. I stövelskaften kan man ställa hoprullade dagstidningar. Tidningarna suger upp fukt och håller stövelskaften upprätt.
- Blodfläckar fås bort med kallt saltvatten.
- Stearin på kläder fås bort så att man först kyler plagget i frysen och sedan bryter loss den stearin som lossnar för hand. Efter detta lägger man hushållspapper på bägge sidorna av tyget och stryker det med ett halvvarmt strykjärn.
- Tjära fås bort från kläder med maskindiskmedel.