- Populärt nu
- Allmänt
- Allemansrätten
- Etikett i friluftslivet
- Etikett i friluftsliv i samernas hembygdsområde
- Friluftsmat
- Göra upp eld
- Inkvartering
- Orientering
- Säkerhetsaspekter
- Turplanering
- Utrustning
Tält- och vindskyddstips
Utrustningen hålls i bättre skick och det är lättare att åka på nästa utflykt om utrustningen är väl underhållen. Kontrollera när du kommer hem från en utflykt att du har alla behövliga saker och delar kvar. För varje tält eller vindskydd lönar sig att göra en egen lista över alla nödvändiga tillbehör, där man kan kolla att alla delar finns kvar.
- Det lönar sig att öva sig att resa tält och vindskydd på förhand innan du ger dig ut på tur. På turen bör det gå snabbt och smidigt att resa tältet även under besvärliga förhållanden t.ex. i mörker eller i hård vind.
- Man bör ventilera tältet. Ju bättre tältet ventileras, desto mindre bildas det kondens på insidan, därför bör man hålla ventilerna öppna i ett fjälltält.
- Oberoende om du bor i tält eller vindskydd bör inga tunga kläder, handdukar eller andra saker hängas på mittstången eller i stagen. Det får duken att töja och bilda veck där vattnet småningom sipprar in.
- Ett dubbeltält är vattentätt om det är rätt rest. Ett militärtält håller också vatten, bara man inte rör vid tältduken.
- Tältets förvaringspåse är inte ett sittunderlag: tältstänger i aluminium böjer sig och glasfiberstänger spricker om de utsätts för extra tyngd i form av en sittande person.
- All utrustning bör skyddas till natten. Matvaror (och avfall) får inte lämnas ute; risken finns att de under nattens mörka timmar blir uppätna av djur.
- Om man har tid under kvällen kan man förbereda morgonens kokeld genom att hugga ved färdigt och ta fram behövligt tände, bära vatten för morgonteet eller kaffet, samt städa lägerområdet i huvuddrag. Sedan är det betydligt lättare på morgonen att riva lägret och bege sig iväg.
- Var noggrann då du reser eller tar ner tältet; kolla att alla tältstänger, stag och tältpinnar finns med och att tältdukarna har torkats, om det bara är möjligt.
- Stängerna i ett fjälltält bör vikas ihop med början i mitten, annars löper gummibandet som håller delarna ihop risk att töja ojämnt och slutligen brista.
- Se till att tältet eller vindskyddet underhålls varje gång det varit i användning: Det torkas, vädras och görs, eventuella reparationer och stagen kollas upp och packas in i sin förvaringspåse. Om man packar in en fuktig tält- eller annan duk möglar den fort och är snart obrukbar.
- Lappa eventuella hål i tältet eller vindskyddet. Du hittar hålen lättast genom att titta genom tyget mot ljus. Använd sådana lappningsmaterial och -ämnen som tältets eller vindskyddets tillverkare rekommenderar.
- Putsa tältstängerna, reparera eller byt ut trasiga stänger. Räta ut sneda tältkäppar. Måla ändan av tältkapparna med grann färg, så hittar du dem lättare i terrängen.
- Du kan reparera en bruten tältstång temporärt genom att "spjäla" den med en träkäpp och snöre.
- Det går lättast att torka ett stort kamintält genom att hänga upp det från metallringen mitt i tälttyget exempelvis i taket med hjälp av ett lyftblock och sedan breda ut tältets kanter underifrån.