Tältstänger och -vävar

Tältstängerna gjordes tidigare av trä och senare av aluminiumrör. Dagens tältstänger är av glasfiber eller aluminium. Den grundläggande skillnaden mellan glasfiber och aluminium är att aluminium tål att böjas, är lätt men kostar mera. Glasfiber är åter förmånligare men tyngre och går lättare sönder.

Numera finns det ett gummiband inne i stängerna som håller ihop delarna med varandra. Hos vissa tält är kanalerna och stängerna märkta med färgkoder så att man snabbare hittar rätt stång till rätt kanal om stängerna är av olika längd. Stängernas tjocklek varierar också beroende på användningsändamålet. En tjockare stång är inte alltid starkare och därför använder de som vistas under svåra förhållanden hellre två tunnare stänger i samma kanal än en tjock.

Tältstången kan placeras på två olika sätt. I fjälltält är det vanligaste att stängerna fästes i yttertältet. Då kan tältet resas utan att innertältet blir vått fast det regnar. Kupoltält reses oftast så att stängerna är fästa i innertältet och ett löst yttertält kastas över stängerna och innertältet.

Vävarna kan grovt delas in i tre huvudtyper.

  • Bastälten har vanligtvis yttertältet av nylon. Det är förmånligt men blir lätt skört av solens UV-strålning.
  • Fjälltältens väv är vanligtvis av polyester. Det behåller sin form och är hållbart, men väger något mera än nylon.
  • Den tredje typen av material är olika Hi-Tech-nylontyger. De är tunna och lätta tyger och kan vara ripstop-vävda, dvs. en del av trådarna är starkare och bildar ett hållbart nät i tyget. Hi-Tech-nylonvävarna kan också vara UV-skyddade och silikonbehandlade. Hi-Tech-nylon som material säljs ofta under flera olika produktnamn. De är allra dyrast av alla presenterade tältvävar.

Vattentäthet

Yttertältets vattentäthet mäts med den vattenpelare där vattnet tränger genom tyget. I praktiken anses en väv vara vattentät om vattenpelaren är ca 1 500 mm eller större. Då vattenpelarvärdet är mindre talar man om vattenavvisande tält. Man höjer vattentätheten med ett laminat på vävens innersida. Hos polyestertyg för tält kan vattenpelaren vara flera tusen millimeter. Samtidigt blir emellertid väven styvare och tyngre.

Trots att vattentätheten är desto större ju högre vattenpelarvärdet är, betyder detta inte att tyger på ett par tusen millimeter skulle vara dåliga. Många faktorer inverkar på valet av tältväv. Många tälttillverkare anser att ett för stort vattenpelarvärde också gör själva väven skör. Hi-Tech-nylon har i allmänhet en klart mindre vattenpelarvärde än polyestertälten.

En viktig faktor när det gäller vattentätheten är också sömmarna. Dubbla sömmar ger ett starkt resultat och hålen efter nålen täpps till med blandgarn. En del av tältsömmarna tejpas för att garantera vattentätheten. Silikonbehandlade tyger går inte att tejpa, men även hos dem kan man få sömmarna mycket täta. Med en del tält följer ett medel som man kan stryka på en söm som läcker.