Vandrarens inkvartering i Sverige

Sverige saknar ett liknande ödestugsnät som i Finland, men däremot finns det ett nät av välutrustade avgiftsbelagda fjällstugor och fjällstationer. Förutom i dessa kan vandraren övernatta i t.ex. vandrarhem. Svenska Turistföreningen (STF) administrerar största delen av fjällens inkvarteringsmöjligheter.

Fjällstation

Fjällstationerna bjuder på inkvartering med hotellstandard. Dessutom serverar restaurangen frukost, lunch och middag. Det finns också möjlighet till enklare inkvartering och sin mat kan man laga i självhushållskök. Dessutom finns bastu, butik och möjlighet att hyra utrustning. Speciellt under högsäsong är det bäst att alltid boka plats på förhand.

Fyra personer i den svenska fjällstationens kök.

Fjällstuga

Fjällstugorna är avgiftsbelagda stugor, som är belägna längs markerade leder. Stugorna är på 10-20 km:s avstånd från varandra. Stugorna är försedda med enkel utrustning såsom, madrasser, kuddar, täcken, gasspis, kokkärl, tallrikar och matbestick. Förutom inkvarteringsrum finns det gemensamt kök med sällskapsrum dessutom kan det finnas bastu samt kiosk med livsmedel.

En vintrig bild av en svensk fjällstuga. Framför stugan finns en person som justerar pulkan.

Till vandrarnas uppgifter hör att bära in vatten och värma upp sitt inkvarteringsrum vid behov, klyva ved, laga mat, diska och städa upp stugan. Stugans bäddplatser kan inte bokas på förhand. Det lönar sig dock för grupper att boka plats på förhand. Det lönar sig också att boka plats på förhand om du har hund med dig. Då vandrarna kommer till stugan bör de anmäla sig för stugvärden, som fördelar sovplats och berättar om stugans service samt tar betalt för övernattning, tältning eller dagsbesök. Medlemmar som hör till STF får billigare inkvartering. Den som övernattar i stugan bör göra en anteckning i stughäftet. Om man gör ett dagsbesök eller tältar i närheten uppbärs en avgift för användning av stugans service.

Utanför den egentliga högsäsongen finns ingen stugvärd och endast ett säkerhetsutrymme t.ex. en liten stuga eller ett litet rum är öppet. Även då bör man betala för inkvartering i stugan.

Andra inkvarteringsformer

Längs vandringslederna halvvägs mellan stugorna kan det finnas ett vind- eller rastskydd, som är en liten stuga försedd med kamin. Den är inte avsedd för övernattning, men man får övernatta där endast i nödfall.

Två vandrare framför två tält i Sarek nationalpark.

I Sverige finns också skärmskydd som i allmänhet är avsedda endast för dagsbesök. Det finns dock skärmskydd som även är avsedda för övernattning.

STF har ett också ett omfattande nät av vandrarhem i olika delar av Sverige. Förutom STF finns även privat inkvarteringsservice. Ytterligare har länsstyrelsen fjällstugor i vissa nationalparker.

Läs mer