Inkvartering

Friluftsmänniskan bär med sig sitt tält eller övernattar i det fria, alternativt i fasta skärmskydd eller i stugor.

Två vandrare ligger vid ett vindskydd en sommar dag med fötterna mot himlen.

  • Tältet väger  mest, men det ger också det bästa skyddet mot väder och insekter.
  • Traditionellt vindskydd och erätoveri vindskydd är öppna, dvs. har en sida är öppen. Från dessa kan man under kvällens och nattens mörka timmar titta på stjärnhimlen och den falnande glöden framför fjällandskapet. Då myggplågan är som värst lönar det sig att förutom vindskyddet även ta med ett myggnät dvs. myggtält.
  • En hängmatta är ett utmärkt alternativ till tält eller vindskydd. Med myggnät, liggunderlag och tarp sover du garanterat gott hela natten.
  • Även om du planerar att övernatta i ödestugor lönar det sig att alltid ta med någon typ av tält eller vindskydd ifall du inte hittar stugan där du hade tänkt övernatta i tid eller om stugan är full.

Var kan jag slå läger?

Att slå läger är sådan tillfällig vistelse i ett område som är tillåten enligt allemansrätten.

Möjligheten att slå läger är emellertid begränsad vid många utflyktsmål som underhålls av Forststyrelsen. I naturskyddsområden såsom nationalparker är det i allmänhet tillåtet att tälta eller övernatta endast på anvisade och underhållna tältplatser. Det kan också vara förbjudet att slå läger i naturskyddsområdena.

Kontrollera under Instruktioner och regler om det är tillåtet att slå läger vid utflyktsmålet.

Hygien

Sköt hygienen omsorgsfullt och se till att du tvättar dig och diskar tillräckligt långt från vattendrag och brunnar. Om du har möjlighet att diska i varmt vatten behöver du inget diskmedel. Välj ekologiska tvättmedel och tvålar när du tvättar dig och häll ut tvättvattnet på marken långt från vattendraget.

På tältplatser som Forststyrelsen underhåller finns i praktiken alltid en torr- eller undertryckstoalett. Om det inte finns någon toalett på en rastplats ska du välja en plats tillräckligt långt från stigar, vattendrag och rastplatsen för att uträtta dina behov. Använd sparsamt med toalettpapper och göm pappret till exempel under en trädrot, i en bergskreva eller under en sten. Om du vandrar tillsammans med en större grupp kan ni gräva en grund grop för toalettavfallet och täcka över den med mossa eller jord.

Våtservetter kan användas för att sköta intimhygienen. Observera dock att de flesta våtservetter innehåller plast och att de inte får läggas i toaletten, utan de ska läggas i en liten påse som man tar med sig när man lämnar platsen. Emballage till mensskydd samt bindor och tamponger läggs i en liten påse som man tar med sig när man lämnar platsen.

Val av lägerplats

En bra lägerplats erbjuder skydd och möjligen färdig eldplats med torr ved. Under längre turer bör det också finnas tillgång till vatten i närheten.

En bra tältplats är så jämn som möjligt utan stora stenar, rötter, gropar eller annat otyg som stör nattsömnen. Kottar och småsten samt ris plockas bort. Underlaget bör inte luta åt något håll, för annars glider alla de sovande i en enda hög i det lägsta hörnet.

Beakta temperatur- och fuktförhållandena. I dälder och sänkor är det lä, men det kan vara både svalt och fuktigt vid regn. I sumpig mark och på sjöstränder kan det vara kallare än på torra land. Solen värmer på morgonen och kvällen, medan vinden svalkar effektivt.

Övrigt

Om man övernattar invid lägerelden eller i vintertältets kaminvärme skall vaktturerna delas mellan övernattare. Eldvakten bör övervaka att elden inte slocknar samt att eld eller gnistor inte slipper att sprida sig och förorsaka farosituationer.

Ha som grundregel att det inte finns ett enda spår efter dig vid lägerplatsen. Gör inte tillfälliga konstruktioner, såsom bord eller bänkar. Städa undan allt skräp och andra spår innan du lämnar lägerplatsen. Ta inte näver från levande träd.

Val av tält eller vindskydd

Du företar dig troligen många olika slag av turer, samtidigt ändras även de krav som ställs på tältets eller vindskyddets egenskaper. Det är bäst att noga tänka över vad du behöver:

  • kommer du att bära tältet själv, eller används det vid kanot- eller skidturer med pulka så att du inte behöver beakta vikten så mycket?
  • hur många personer ska det rymma?
  • spelar innerhöjden någon roll?
  • materialets hållfasthet
  • används det främst under sommar eller vinter?
  • öppen eller sluten konstruktion (vindskydd eller tält)?
  • hurudana lägerplatser.