Liggunderlag

Ett bra liggunderlag isolerar kroppen från markens kyla, samtidigt som det utjämnar markens små ojämnheter. Liggunderlaget skyddar också sovsäcken mot smuts och väta. Ett bra liggunderlag är speciellt viktigt på vintern, för det ska isolera väl från kölden underifrån. Du kan använda liggunderlaget också som sittunderlag eller som vindskydd för stormköket.

Om man vill ha en god nattsömn också i terrängen lönar sig att skaffa ett lite bättre liggunderlag. Med de traditionella liggunderlagen klarar man sig nog i alla förhållanden men om man vill ha det lite bekvämare är ett uppblåsbart liggunderlag det bästa alternativet.

Olika slags liggunderlag

Det finns en mångfald av traditionella liggunderlag, eller så kallade cellplastunderlag. De tunnaste modellerna är bara några få millimeter tjocka och de tjockaste ca ett par centimeter. Det förekommer stora skillnader också i liggunderlagens bredd, längd och hårdhet. Cellplastunderlagen kan också ha olika slags ytmaterial, exempelvis för att sovsäcken inte ska glida av, eller så kan de ha sidklaffar för att ge mera bredd åt underlaget. De billigaste och tunnaste liggunderlagen tål inte särskilt mycket slitage, och även den minsta stenen känns igenom. Ett snäpp dyrare liggunderlag är ett betydligt bättre val i fråga om komfort och slitstyrka.

Med uppblåsbara liggunderlag känner man inte av ens större ojämnheter i marken, och deras tjocklek varierar mellan en och tio centimeter. Ytmaterialet och fyllningen varierar beroende på underlagets tillverkare. De lättaste och minsta uppblåsbara liggunderlagen går att stuva in i en påse som är stor som en mjölkförpackning.

Val av liggunderlag    

Ett liten uppblåsbart liggunderlag i handen.

Innan man skaffar sig ett liggunderlag lönar det sig att fundera efter var man huvudsakligen kommer att använda det. Det beror helt på smak och tycke om man vill ha ett traditionellt cellplastunderlag eller ett uppblåsbart liggunderlag.

Det är bäst att testa liggunderlaget innan man köper det. Liggunderlaget ska vara minst lika långt som användaren. Också bredden ska vara tillräcklig, så att axlarna och armarna ryms att vila på underlaget. Om armarna inte får plats på underlaget kan det vara obehagligt att ha dem hängande utanför underlaget, speciellt om det är fråga om ett tjockt, uppblåsbart underlag.

Underlagets ytmaterial får inte vara halt mot sovsäcken. En sovande människa byter ställning flera gånger per natt och om marken är alls sluttande kan hon glida av underlaget. Risken är att man exempelvis vaknar upp intill en brännhet kamin. Det är å andra sidan svårare att byta ställning i sovsäcken om underlagets yta inte är alls hal, men en hållfast yta är i allmänhet ändå bättre än en hal.

Tips för dem som skaffar ett traditionellt cellplastunderlag

Det är inte alls lika svårt att köpa ett cellplastunderlag som ett uppblåsbart liggunderlag. Priserna på de traditionella liggunderlagen är bland de förmånligaste på marknaden. En bra tumregel är att ju tjockare underlaget är, desto bättre isoleringsförmåga har det. Man har nästan ingen nytta av ett liggunderlag som är bara några millimeter tjockt, så det lönar sig över huvudtaget inte att köpa ett sådant.

En praktisk lösning är att bära med dig både ett tunnare och ett tjockare liggunderlag. Då kan du justera underlaget enligt behov. Om det inte behövs så stor isoleringsförmåga, kan du gott lämna det andra underlaget hemma. Genom att vika det tunnare liggunderlaget dubbelt och lägga det under partiet mellan skuldrorna och höften får du en tredubbel isolering och maximal komfort för den tyngsta delen av din kropp. Detta utmärkta tips är det bra att använda speciellt under vinterturer.

En person ligger på två liggunderlag, varav det ena är dubbelvikt.

Tips för dem som skaffar ett uppblåsbart liggunderlag  

Det finns alltid en risk att det går hål på det uppblåsbara liggunderlaget ute i terrängen. De uppblåsbara underlagen går enklare sönder än de traditionella. Ta alltså med dig en lagningssats, och på vintern är det bäst att ha med även ett cellplastunderlag för säkerhets skull. När du köper ett uppblåsbart liggunderlag försök välja ett som är gjort av kraftigt och hållbart material.

Med tanke på risken för punktering är det inte bra att sitta på ett uppblåsbart liggunderlag vid öppen eld. En enkel granrisbädd och egna kläder isolerar tillräckligt bra i nödsituationer. Även de som värnar om friluftslivstraditioner kan sova på en sådan risbädd.

Ett uppblåsbart liggunderlag där två hål reparerats med lappar.

Det finns tre olika slags uppblåsbara liggunderlag: självuppblåsande underlag och sådana modeller som man måste blåsa eller pumpa upp själv. De modeller som ska blåsas upp är i allmänhet enkla och lätta och avsedda för sommarbruk. De är utmärkta exempelvis inomhus, på jämt underlag och vid varmt väder. De här liggunderlagen är ganska förmånliga. Men kom dock ihåg att billigt pris och god kvalitet inte alltid går hand i hand. När det gäller uppblåsbara liggunderlag lönar det sig att satsa på kvalitet.

För vinterbruk lönar det sig att reservera ett underlag av tjockare material och med dunfyllning, för det isolerar tillräckligt bra. De här underlagen är oftast självupplåsande eller ska pumpas upp. Med andningsluften skulle det komma för mycket fuktighet in i liggunderlaget och det är inte bra i vinterförhållanden. Goda uppblåsbara liggunderlag av det här slaget hör till de dyraste på marknaden.