Utrustning

Olika turer kräver olika slag av utrustning. Det viktigaste vid valet av utrustning är att fundera över hur grejorna lämpar sig just för den planerade turen och för eventuella andra ändamål. En stavgångspromenad i närområdet ställer inte lika stora krav på utrustningen som en två veckors höstvandring. Å andra sidan kan man gott använda en del av utrustningen för båda ändamålen.

Det viktigaste är hur pratisk utrustningen är, inte märke eller pris. Det lönar sig också att beakta miljöaspekterna då man väljer friluftsutrustning.

Vandrare går på en spång över en myr.

En god och ändamålsenlig utrustning inverkar mycket på friluftslivets njutbarhet och även på säkerheten. Då det är fråga om obligatorisk säkerhetsutrustning t.ex. då man beger sig på en lång vinterfärd eller en långfärdsskridskoåkning, är det allt skäl att inte slarva.

Redan vid anskaffning av utrustningen bör du fästa vikt vid hur den fyller dina krav. En utrustningsdetalj vars egenskaper någon annan höjer till skyarna, kanske inte alls lämpar sig för dig. Fäst uppmärksamhet åtminstone vid följande egenskaper:

  • rätt storlek - t.ex. bör sovsäcken vara tillräckligt lång och varm
  • hållbarhet - utrustning som går sönder under turen är bara till förtret
  • låg vikt och kompakt storlek är till fördel då man beger sig på vandringstur
  • mångsidighet - varför bära många utrustningsdetaljer i ryggsäcken om du klarar dej med en?

Ni kommer väl också ihåg de här

Mobilappen 112 Suomi

När man ringer ett nödsamtal via appen 112 Suomi (112.fi) får operatören vid nödcentralen automatiskt uppgifter om uppringarens position.

""

Det lönar sig att hålla telefonen varm och ha mat och dryck med sig. I utflyktsmålen finns stora områden med radioskugga och vissa telefonmodeller fungerar inte vid köldgrader, så det är viktigt att låta någon veta den planerade rutten och tidtabellen.