Sovsäckar

På valet av sovsäck inverkar hur den kommer att användas. Det är nästan omöjligt att hitta en lämplig sovsäck för alla fyra säsonger. Vintersovsäcken lönar det sig att skaffa separat för sig. Med en god tresäsongssäck klarar man sig i svag köld till ca -10° C. Skaffa även en vattentät packpåse för din sovsäck.

Val av sovsäck

Två olika sovsäckar upphängda mot väggen.

Då du väljer sovsäck bör du provligga den i affären och kolla att längd och storlek är lämplig för dig (du ska obehindrat kunna vända dig i sovsäcken). I en såkallad mumiemodell isoleras huvudet från resten av kroppen, vilket förorsakar onödiga värmeförluster under natten. En god sovsäck går att öppna i fotändan för att lättare kunna reglera värmen, t.ex. då man övernattar inomhus.

Sovsäckarna kan antingen vara fyllda med syntetfiber eller dun. Av de båda typerna finns det dessutom ett otal varianter. Syntetsovsäckarna är mycket lättantändliga. Det finns även flamskyddsbehandlade modeller för dem som övernattar vid öppen eld. Om du lider av allergier kan det vara bäst att undvika dunsovsäckar.

Dunsovsäckarna har den fördelen att de är lätta, små och långlivade. De är dock dyrare och mister sin värmeisoleringsförmåga om de blir fuktiga och dunet klumpar ihop sig. Syntetsovsäckarna är förmånligare men tyngre och tar mera utrymme. Deras isoleringsförmåga är dock bättre om de blir fuktiga, för fibrernas struktur förändras inte.

Även fyllningens kvalitet och mängd inverkar på sovsäckens isoleringsförmåga. Dun har bättre isoleringsförmåga, så det behövs mindre dun än syntetfibrer för att uppnå samma värmeisolering.

Bekanta dig med säckarnas komfortvärden

Sovsäckarnas isoleringsförmåga mäts nuförtiden med en standard, EN-13537, som nästan alla tillverkare tillämpar när de testar sovsäckars användningstemperatur.

Fyra sovsäckar av olika storlek har lagts på golvet.

Standarden EN-13537 ger ett s.k. comfort-värde, som berättar vilken är den kallaste temperatur i vilken en genomsnittskvinna eller ett genomsnittsbarn sover en god natt i sovsäcken. Limit-värdet står för samma sak för en genomsnittsman. Exterme-värdet berättar för sin del den lägsta temperatur vid vilken sovsäcken skyddar en genomsnittskvinna eller ett genomsnittsbarn mot att förfrysa sig. Vid val av sovsäck lönar det sig att beakta i synnerhet comfort- och limit-värdena. De här gränsvärdena är förstås riktgivande, för det förekommer stora individuella skillnader när det gäller hur lätt man börjar frysa.

Den bästa sovsäcken för en aktiv friluftsmänniska är en så kallad tresäsongssäck, vars komforttemperatur ligger några grader under minusstrecket. Med tresäsongssovsäck klarar man sig bra från våren till hösten men också på vintern i tält som värms upp med kamin. De äkta vintersovsäckarna är för heta att användas på sommaren.

Vintersovsäckens egenskaper

Vintersovsäckarna är betydligt dyrare och tyngre än tresäsongssäckarna eller de ultralätta sommarsovsäckarna. Blixtlåset i vintersovsäcken är vanligen mycket kort och försett med köldklaff. Även sovsäckens öppning är försedd med en värmesluss i form av en snörning som hindrar varm luft att strömma ut ur säcken t.ex. då du vänder dig i den.

En fungerande vintersovsäck kan du få genom att lägga in en lätt sommarsäck i en tresäsongssäck. Vid extremt kallt väder kan du lägga in en tresäsongssäck i en vintersovsäck. Fördelen med tvåskiktslösningar av det här slaget är att de är lätta att ventilera. En människa transpirerar under en natt ca 0,5 liter vatten i form av svett i sovsäcken. För att få bort fuktigheten är det bäst, att du vädrar sovsäcken ute varje morgon, om bara vädret det tillåter.

Hur sköta och förvara sovsäcken

En sovsäck bör förvaras löst hoprullad hemma, så att inte fyllningen klumpar sig. Av samma orsak bör du också bara stuva ned den i sin förvaringspåse utan att vika eller rulla ihop den, då håller sovsäcken längre.

Ett tält har rests i skogen på vintern, utanför tältet hänger en sovsäck och ett liggunderlag på vädring.

Det är bra att vädra sovsäcken varje dag under en utflykt, så att den fukt som samlats i säcken under natten får avdunsta. Du kan tvätta en smutsig sovsäck i en stor tvättmaskin eller föra den till en tvättinrättning. Dunsovsäckar ska tvättas med egna duntvättmedel. Använd inte sköljmedel. Sovsäcken blir åter fluffig om den torkas i en torktumlare i låg temperatur. Det finns i allmänhet goda skötselråd på tillverkarnas webbsidor.

Du kan använda en sovsäck längre mellan tvättarna om du använder den med ett sovsäckslakan, som suger upp svett och smuts. Sovsäckslakanet förbättrar också värmeisoleringen i någon mån.

Det lönar sig att förvara sovsäcken löst, exempelvis kan den hänga på en klädhängare i klädskåpet eller sättas i en rymlig förvaringssäck, då den inte heller blir dammig. Ofta får man en sådan separat förvaringssäck när man köper en dunsovsäck, men det är lätt att sy en sådan själv till exempel av ett gammalt lakan.

Komihåglista vid sovsäcksköp

  • Sovsäckens värmeisoleringsförmåga är en mycket viktig egenskap.
  • På vilken sida går dragkedjan? För högerhänta är det bättre om dragkedjan är på vänstra sidan, för vänsterhänta om den är på högra sidan.
  • Har sovsäcken en värmekrage och klaffar? Värmen strömmar lätt ut ur sovsäckens öppning, och därför är det viktigt men en värmekrage vid öppningen som håller värmen inne. Ett annat ställe där värmen kan krypa ut är dragkedjan, och sovsäckarna för kalla förhållanden har därför värmeklaffar längs dragkedjan.
  • Av många sovsäckar finns det åtminstone två modeller av olika längd. Om den kortare modellen också är för lång, kan du snörpa ihop överloppsdelen med en rem, så att kroppen inte behöver värma upp onödig stor mängd luft i sovsäcken.
  • Hur känns sovsäcken? Testa sovsäcken i butiken innan du köper den, så att den säkert passar just dig. En sovsäck av rätt storlek och modell stramar inte åt och hindrar dig inte från av vända dig i säcken.