- Populärt nu
- Allmänt
- Allemansrätten
- Etikett i friluftslivet
- Etikett i friluftsliv i samernas hembygdsområde
- Friluftsmat
- Göra upp eld
- Inkvartering
- Orientering
- Säkerhetsaspekter
- Turplanering
- Utrustning
Friluftsmat enligt säsong
All växtbaserad mat växer i naturen under en viss säsong. Under säsongen är grönsakerna, bären och frukterna som färskast och deras smak och struktur som bäst.
Det är bra att utnyttja årets säsonger när man gör friluftsmat genom att torka livsmedel. Torkad mat håller bra och kan vänta på nästa utfärd även en längre tid. Friluftsmatens årsklocka anger när det är bra att ta tillvara och torka ett visst livsmedel.
Friluftsmatens årsklocka
Vårens säsongsmat är:
- odlade svampar
- rabarber
- sparris
- tidig potatis
- björksav
- gädda, abborre och strömming
- vilda grönsaker och skott
Sommarens säsongsmat är:
- rova, rädisa och morot
- knipplök och gräslök
- sockerärter
- frilandsodlade salladssorter och örter
- blomkål, broccoli och tidig kål
- jordgubbar, hallon, vinbär och blåbär
- gös, abborre
Höstens säsongsmat är:
- blomkål, broccoli, kinakål, brysselkål
- rödbeta, rova och alla rotfrukter
- frilandsgurka
- majs
- äpple
- bär och svampar
- strömming, kräftor, siklöja, sik, gädda
- älg, and
Vinterns säsongsmat är:
- vit-, röd- och savojkål
- morot, kålrot, palsternacka, rödbeta, rotselleri
- torkade och frysta ärter, bönor
- gös, lake, siklöja
- hare, ripa